Companii

Ambalajele, la mare cautare printre investitorii straini in primul trimestru

22.05.2006, 00:00 41

Investitiile straine au ajuns la aproape 300 de milioane de euro in primul trimestru al anului, conform datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului. Valoarea include investitiile de peste un milion de euro.

Peste 50 de companii au inregistrat in primele trei luni ale anului aporturi de capital din partea investitorilor straini de peste 1 milion de euro.

Cele mai mari investitii au fost facute in luna ianuarie, primele 40 de investitii cumuland 118,8 milioane de euro, iar cele mai scazute in martie, cand suma primelor 40 de investitii straine a fost de 92,4 mil. euro. Industria reprezinta mai mult de jumatate din investitiile totale de peste un milion de euro, ca si anul trecut. Cu toate acestea retailul, piata imobiliara sau tehnologia informatiei au reprezentat tinte importante ale investitiilor straine.

Compania Agri Concept Europe din Germania a adus in acest trimestru cei mai multi bani in Romania. Investitia a fost facuta in doua transe, una de 18,48 milioane de euro in ianuarie si una de 27,44 milioane de euro in luna martie. Agri Concept Europe a fost inregistrata pe 10 ianuarie la Registrul Comertului si are ca obiect principal de activitate managementul holdingului, iar ca obiect secundar fabricarea produselor alimentare.

In industria alimentara investitii importante au mai fost facute la Avicola Crevedia, care are capital majoritar libanez, si la Friesland, de catre actionarul majoritar olandez. Libanezii au subscris 3,2 milioane de euro, pe cand olandezii au investit in compania de lactate din Romania inca 8,9 milioane de euro.

Industria este pe locul doi in topul celor mai importante investitii straine de peste un milion de euro. Compania Impress Buftea din Ilfov, care produce ambalaje din metale usoare, a inregistrat in primul trimestru o participare franceza la capital de 24,37 milioane de euro. Can Pack Romania, care isi desfasoara activitatea tot in domeniul ambalajelor, a avut un aport de capital polonez in luna martie in valoare de 13,66 milioane.

Metalurgia a fost pe locul patru in topul celor mai cautate domenii de investitorii straini in primul trimestru. Investitiile de peste un milion de euro s-au ridicat la 23,6 milioane de euro, principalul motor al acestei sume fiind Combinatul Siderurgic Resita (CSR) din Caras Severin care a avut in primul trimestru un aport de 19,84 milioane de euro din partea investitorului german.

Si in domeniul de retail sunt doua investitii straine semnificative. Reteaua germana de magazine Plus Discount a investit in Romania in ianuarie si in februarie o suma totala de 20,4 milioane de euro.

In 2006 a intrat pe piata romaneasca, cu o investitie de 2,4 milioane de euro compania Semmelrock Stein Design, subsidiara a grupului austriac de constructii Wienerberger. Semmelrock isi va deschide in acest an o fabrica langa Bucuresti si va fabrica pavaje din beton.

Compania Hutchinson, specializata pe IT, este si ea nou intrata pe piata din Romania. Semnificativa este si investitia de 1,2 mil. euro pe care a facut-o compania italiana Mechrom specializata pe productia de biciclete.

Strainii au investit in 2006 si in domenii care pana acum au fost mai putin in vizorul marilor investitori. Siframed International a investit in luna ianuarie un milion de euro in aparatura medicala, iar Home Art International a adus un aport de capital de 3,9 milioane de euro companiei Home Art Galleria care are ca principal obiect de activitate comercializarea instalatiilor sanitare.

Imobiliarele, industria auto, industria lemnului si constructiile sunt in continuare cautate de investitorii straini.

In domeniul bancar cea mai importanta investitie a fost aportul de capital britanic de 8,2 milioane de euro adus Bancii Romanesti Membra a Grupului National Bank Of Greece. In domeniul asigurarilor semnificativa este intrarea pe piata romaneasca a grupului sloven KD. Compania KD Life Asigurari a fost inregistrata la sfarsitul lunii februarie potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor si are un aport de capital strain de 3,2 milioane de euro.

Investitiile straine au fost concentrate si in acest trimestru asupra Capitalei si zonelor din jur, precum judetul Ilfov. Investitiile in Bucuresti reprezinta 28% din investitiile de peste un milion de euro. Cu toate acestea investitorii straini s-au orientat si asupra altor zone, in special in vestul tarii. Valoarea investitiilor din Timis, impulsionate de investitia Agri Concept, reprezinta 19% din total. In plus, se remarca in primul trimestru o orientare a investitiilor mari si catre alte judete precum Caras-Severin, Sibiu sau Suceava. Caras-Severin a beneficiat de o investitie importanta in metalurgie, Sibiul in industria auto, iar Suceava de o investitie de 10,8 milioane de euro in industria ambalajelor din hartie si carton.

Germania a facut in acest trimestru cele mai mari investitii de peste un milion de euro, valoarea lor ridicandu-se la 102,8 mil. euro, adica 34% din total. Investitorii germani sunt urmati la o distanta considerabila de cei francezi, ale caror investitii totale de peste un milion de euro ajung la 46,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO