Companii

Amonil: creste pretul gazelor, incep si disponibilizarile

06.11.2003, 00:00 10

Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia va incepe anul acesta un program amplu de restructurare, care s-ar putea finaliza in 2004 prin reducerea cu 35% a personalului si externalizarea unor activitati auxiliare. Restructurarea va avea loc datorita cresterii pretului gazelor naturale.
Prima faza a programului se va desfasura in saptamanile urmatoare si va consta in disponibilizarea a circa 15% din salariati, numarul acestora urmand sa se reduca de la circa 1.170 in prezent la aproximativ 1.000.
Restructurarea incepe intr-unul din cei mai buni ani financiari ai Amonil din ultima perioada: compania a obtinut in primele noua luni din 2003 un profit net de 1,8 milioane dolari, fata de unul de 25.000 de dolari in aceeasi perioada din 2002.
"Profitul a crescut insa, nu va putea fi mentinut daca nu incepem restructurarea, in conditiile in care gazele s-au scumpit cu aproximativ 50% in ultimul an. Pe parcursul a sase luni dintr-un an, piata externa este vitala pentru noi si trebuie sa eficientizam activitatea pentru a exporta", a declarat pentru Ziarul Financiar Victor Dobrescu, director general al Amonil.
Gazele naturale reprezinta cea mai importanta materie prima pentru productia ingrasamintelor chimice iar majorarea pretului, in conditiile in care Amonil nu mai este consumator eligibil, a afectat puternic costurile companiei.
"In conditiile actuale, pentru a putea mentine pretul ingrasamintelor noastre la un nivel competitiv, trebuie sa reducem personalul pana la 750 - 800 de salariati in cursul anului viitor, fie prin disponibilizari suplimentare fie prin externalizarea unor activitati auxiliare (paza, intretinere)", a precizat Dobrescu.
Datorita slabei dotari tehnice, care a dus la pierderea pietelor externe, si scaderii drastice a cererii la intern in ultimii ani, majoritatea producatorilor romani de medicamente fie au oprit productia temporar (Sofert Bacau, Turnu) fie au disponibilizat o parte importanta a personalului (Azomures). Amonil este singurul producator de ingrasaminte chimice roman care nu a facut pana in prezent disponibilizari masive.
 Industria romaneasca de ingrasaminte chimice a suferit un declin puternic dupa 1990, inregistrand totusi un usor reviriment in ultimii doi ani. In ciuda acestui reviriment industria este inca sub nivelul din 1993. Anul trecut, productia a fost de 921.000 de tone iar pentru acest an se estima o stagnare fara contributia programului guvernamental de subvetionare a micilor agricultori, care a marit productia cu peste 300.000 de tone.Amonil a fost una dintre companiile care au profitat de pe urma acestui program.
In primele trei trimestre ale acestui an, compania a avut vanzari de 45 de milioane de dolari,  in crestere cu fata de o cifra de afaceri de 33 milioane dolari in aceeasi perioada din 2002. Amonil a incheiat anul financiar 2002 cu o cifra de afaceri de 47 milioane dolari, atinsa anul acesta doar in primele noua luni.
Cu un profit net de 1,8 milioane de dolari la noua luni, Amonil este una din cele mai bune actiuni de la Bursa de Valori din punct de vedere al raportului pret/profit net pe actiune.
Ultimul pret de tranzactionare al actiunilor Amonil la Bursa de Valori este de 134 de lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera este de 3,8 milioane de dolari. Compania are un capital social de 111,26 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Actionarii companiei sunt companiile de comert Romferchim, cu 27,61% din capitalul social, sI Eurotrading Chemicals, cu 28,16%. laurentiu.ispir@Zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO