Companii

Analiză Termene.ro: Câte firme cu acţionari ruşi şi ucrainieni sunt în România. În ce domenii activează

Analiză Termene.ro: Câte firme cu acţionari ruşi şi...

Autor: Roxana Rosu

24.02.2022, 15:54 281

În România activează în prezent 477 de companii care au în structura acţionariatului cetăţeni de origine rusă şi 773 de companii care au în structura acţionariatului cetăţeni de origine ucraineană, potrivit unei analize a platformei Termene.ro.

În ambele cazuri, valorile sunt în creştere – pentru companiile cu acţionari de origine rusă, de la 453 companii cât activau în România în anul 2019 şi 391 cât activau în anul 2018, pe când pentru cele cu acţionari de origine ucraineană, de la 726 în anul 2019, respectiv 636 în anul 2018.

Cele mai multe companii cu acţionariat rusesc activează în IT, construcţii şi comerţ.

În cazul celor cu acţionari ucraineeni, domină construcţiile, comerţul nespecializat şi transporturile.

Din punctul de vedere al profitului mediu şi al cifrei de afaceri medii, în toţi cei 3 ani de analiză, companiile cu capital rusesc s-au dovedit mai performante, potrivit analizei platformei Termene.ro.  În anul 2020, o companie cu capital rusesc a obţinut, în medie, o cifră de afaceri de 2,14 milioane lei, pe când una cu capital ucrainean 1,69 milioane lei.

În cazul profitului, ambele categorii de societăţi au obţinut în 2020 un profit mediu de aproximativ 130.000 lei.

Şi din punct de vedere geografic se observă un comportament diferit între cele două categorii de companii. Companiile cu capital rusesc sunt localizate în cea mai mare parte în zona Bucureşti-Ilfov, pe când cele cu capital ucrainean, în nordul ţării – aproape de Ucraina.

Astfel, potrivit analizei, dacă în cazul companiilor cu capital ucrainean se observă şi legătura fizică pe care o au cu Ucraina, vizibilă prin numărul mare de astfel de companii amplasate în zona de graniţă, companiile cu capital rusesc sunt centralizate în special în zona Bucureşti–Ilfov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO