Companii

Analiză ZF. Cifra de afaceri cumulată a celor zece jucători din comerţul modern s-a apropiat pentru prima dată de pragul de 100 mld. lei după o creştere de 18,5% versus 2021. În clasamentul reţelelor, Penny a depăşit Auchan şi a ajuns pe locul şapte în top, iar asta după o creştere de 33% a vânzărilor, cea mai accelerată dintre toate reţelele, iar Metro a surclasat Mega Image.

Analiză ZF. Cifra de afaceri cumulată a celor zece...

Autor: Cristina Roşca

17.06.2023, 12:01 2187
Marile reţele de comerţ modern şi-au majorat anul trecut vânzările cu 18,5%, peste inflaţia record care a dus la scă­derea puterii de cum­părare şi la schim­barea compor­tamentului de consum. Cele mai multe companii au spus că în volum au existat scăderi şi că avansul a fost susţinut în bună parte de scumpiri. Totuşi, o creştere peste inflaţie există, şi ea a fost posibilă deoarece reţelele de supermarketuri, hiper­marketuri, magazine de proximitate modernă, discount şi cash & carry au continuat să se extindă, deşi puţin mai temperat ca în anul anterior.

În acest context, cifra de afaceri a celor mai mari zece jucători din comerţul cu dominantă alimentară s-a apropiat pentru prima dată de 100 mld. lei (20 mld. euro). În ceea ce priveşte cla­samentul reţelelor, există două schimbări, Penny a depăşit Auchan şi a ajuns pe locul şapte în top, iar asta după o creştere de 33% a vânzărilor, cea mai accelerată dintre toate reţelele, iar Metro a surclasat Mega Image. Pe po­ziţiile următoare după ritmul de creştere se află Metro Cash&Carry, Lidl şi Profi, fiecare cu peste 20%. Astfel, se observă orientarea românilor către discounteri şi, în general, către companii cu politică agresivă de preţ, cum e şi cazul Profi.

La polul opus se află Cora, care este, pentru al doilea an consecutiv, singura reţea care înregistrează o scădere a vânzărilor, de 2,6% în 2022. La începutul acestui an, compania a fost pre­luată de  Carrefour, dar tranzacţia încă aşteaptă acordul Consiliului Concu­renţei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO