Companii

Analiză ZF. Medicamentele fără reţetă sunt mai scumpe cu 30-70% în 2023 faţă de acum doi ani. Ce produse au avut cele mai mari creşteri? Nurofen, brandul celor de la Reckitt Benckiser (Marea Britanie), a bifat cele mai mari evoluţii de preţ

Analiză ZF. Medicamentele fără reţetă sunt mai...

Autor: Georgiana Mihalache

18.08.2023, 10:00 133

♦ Câteva dintre cele mai folosite medicamente fără reţetă (OTC-uri) s-au scumpit semnificativ în ultimii doi ani Au fost şi câteva produse la care preţul a mai scăzut ♦ „La OTC-uri preţurile au crescut vizibil“, spun farmaciştii.

La trei dintre cele mai cumpărate medicamente OTC – Nurofen ră­ceală şi gripă, Aspenter şi Parasi­nus – preţurile din 2021 pe site-urile câtorva dintre cele mai mari reţele de farmacii au avut un salt semnificativ, de 10, chiar 20 de lei în plus în 2023.

Ziarul Financiar a analizat în urmă cu doi ani nivelul de preţ al mai multor produse în câteva farmacii online, care au şi unităţi fizice. Acelaşi exerciţiu jurnalistic doi ani mai târziu arată nivelul creşterilor de preţ la OTC-uri.

Produsele OTC nu au un preţ reglementat de stat, astfel că preţurile sunt diferite de la far­macie la farmacie, în funcţie de politicile comerciale ale fiecărei unităţi. În ultimii ani preţul la produsele cu prescripţie a rămas relativ constant, astfel că o mare parte din creşterile costurilor de producţie s-au dus în produsele eliberate fără reţetă.

În acelaşi timp cu evoluţiile semnificative de preţuri la OTC-uri, a crescut şi preţul produ­se­lor cu prescripţie, de la 1 august. Astfel, pacienţii ajung să dea şi dublu pentru o reţetă în medie, după cum au observat în practică farmaciştii contactaţi de ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO