Companii

Anchor intra cu 60 de milioane de euro pe piata proiectelor rezidentiale

06.04.2006, 00:00 12

Dezvoltatorul mall-urilor Plaza Romania si Bucuresti Mall va investi aproximativ 60 de milioane de euro in construirea a doua cartiere rezidentiale.

"Proiectele includ constructia a peste 800 de apartamente si sunt situate in apropierea celor doua centre comerciale", a declarat Ibrahim Paksoy, director general Anchor Grup. Dezvoltatorul imobiliar si-a anuntat intrarea pe langa segmentul comercial al pietei imobiliare si pe cel de birouri, in urma unei investitii de 25 de milioane de euro.

"Anchor Plaza va oferi facilitati de lux pe o suprafata de 33.000 de metri patrati, intr- o zona a Bucurestiului aflata in plina expansiune", a afirmat Paksoy.

Cladirea este compusa din trei blocuri, parter si 12 etaje. Lucrarile la Anchor Plaza au fost demarate in luna iulie 2005, inchirierea fiind disponibila din aceasta luna. Primii chiriasi se pare ca vor incepe sa se mute insa in noile spatii incepand cu luna octombrie.

Constructorul Anchor Plaza este compania BA Constructii, in timp ce de conceptul arhitectural s-a ocupat B Design Architecture din Istanbul.

Anchor Grup a dezvoltat primul sau proiect imobiliar in Capitala in 1999, cand a finalizat Bucuresti Mall, primul centru comercial de tip mall din Romania. In 2004, compania a finalizat cel de-al doilea proiect al sau Plaza Romania, investitiile in cele doua centre atingand 100 de milioane de euro.

Cele doua mall-uri au fost construite pe locul unor foste "circuri ale foamei", situate in zona Vitan, respectiv Lujerului, locatii achizitionate la pachet pentru circa 6 milioane de euro.

Bucuresti Mall are o suprafata totala de peste 50.000 de metri patrati si a necesitat o investitie de aproape 33 de milioane de euro.

Plaza Romania, cel mai mare de pe piata locala, are o suprafata dubla fata de Bucuresti Mall si a presupus investitii de aproape 45 de milioane de euro finantate printr-un imprumut contractat de la HVB Bank. Potrivit reprezentantilor companiei, Plaza Romania este si primul complex comercial care a amenajat locuri speciale pentru parcarea bicicletelor.

Anchor Grup a contractat anul trecut un credit de 124 de milioane de euro de la Bank Austria Creditanstalt si HVB Bank Romania, in una din cele mai mari finanatari de pe piata imobiliara. Imprumutul era destinat refinantarii investitiilor in Bucuresti Mall si Plaza Romania, dar si finantarii proiectului de birouri.

Dezvoltatorul vizeaza, potrivit oficialilor, si intrarea pe piata din provincie prin intermediul centrelor comerciale, pe lista locatiilor vizate de dezvoltator aflandu-se marile orase ale tarii. Segmentul proiectelor de tip mall va inregistra o explozie in urmatoarea perioada mai multe proiecte de amvergura urmand sa fie construite atat in Bucuresti, cat si in provincie.

De la deschiderea Bucuresti Mall, compania a inregistrat an de an pierderi, conform datelor existente pe site-ul Ministerului de Finante, pentru ca in 2003 sa treaca pe profit. Anchor Grup a realizat in 2004 un profit de 5,7 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 13,6 milioane de euro.

Anchor Group, detinut de grupul turcesc FIBA, a fost infinitat in anul 1997, principala activitate a grupului fiind dezvolatarea de proiecte imobiliare in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO