Companii

Antibiotice Iasi si-a marit cu 85% profitul net

15.02.2006, 19:48 24

Compania de medicamente Antibiotice Iasi si-a majorat cu aproximativ 85% profitul net anul trecut comparativ cu 2004, la 5,6 milioane de euro (20,2 mil. lei) potrivit rezultatelor preliminare ale companiei.

In acelasi timp, cifra de afaceri a companiei a avansat cu aproximativ 39%, la 46 de milioane de euro (165 mil. lei).

"Cresterea profitabilitatii se explica prin faptul ca am vandut intr-o structura favorabila profitului, orientandu-ne catre produsele care au favorizat acest lucru. De asemenea, ne-am redus personalul cu 125 de angajati anul trecut", a explicat Ioan Nani, directorul general al companiei.

Un alt factor care a contribuit la cresterea profitului net al companiei a fost reducerea impozitului pe profit platit de companie, de la 21-22% in medie la 16%, potrivit lui Nani.

"Spre deosebire de anii trecuti, managerii companiei au avut ca obiectiv obtinerea unor anumite cote de piata pe fiecare arie terapeutica, stabilite de consiliul de administratie al companiei", a mai precizat seful Antibiotice.

Potrivit datelor companiei de cercetare de piata Cegedim, citate de Antibiotice, cota de piata a producatorului de medicamente a fost de 3,3% anul trecut, in crestere de la 2,7% in 2004. Pentru anul in curs, conducerea companiei a stabilit ca obiectiv atingerea unei cote de 3,5-4% din piata interna de medicamente. Directorul companiei mizeaza pe o crestere de 21% a vanzarilor pentru anul in curs, estimand ca piata farmaceutica va inregistra un avans de 15% pe parcursul acestui an.

Consumul de medicamente s-a ridicat la aproximativ 1 miliard de euro anul trecut, in crestere cu peste 20% fata de 2004.

Compania ieseana, aflata in prezent in proprietatea statului, va trece cel mai probabil anul acesta printr-un proces de privatizare. In prezent, AVAS detine un pachet de actiuni reprezentand 53,01% din capitalul companiei, iar printre actionarii semnificativi se numara fondul de investitii Broadhurst si SIF Oltenia.

"Suntem in faza discutiilor cu AVAS pentru stabilirea momentului oportun pentru anuntarea demararii procesului de privatizare a companiei. Vom analiza cu atentie schimbarile care se vor produce in piata, ca urmare a schimbarii structurii actionariatului unora dintre principalii producatori de medicamente romani", a mai afirmat Nani.

Potrivit informatiilor din piata, pentru privatizarea Antibiotice si-au manifestat interesul o companie farmaceutica din Canada, Acic Pharmaceuticals si Ozone Laboratories.

Una dintre cele mai importante piete de export pentru Antibiotice este piata Statelor Unite. Produsele care sunt exportate pe aceasta piata si certificate de autoritatea americana de profil - FDA (Food and Drug Administration) sunt nistatina si vitamina B12, dar si cefalosporinele. Totodata, compania are inregistrate produse in peste 50 de tari, fiind al doilea furnizor de nistatina la nivel mondial, cu o cota de piata de 25%. Portofoliul Antibiotice cuprinde peste 120 de medicamente din 11 clase terapeutice.

Recent, compania si-a lansat o noua identitate corporativa, din 2006 Antibiotice urmand sa intre intr-un amplu proces de branding. Actiunile Antibiotice sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, ultimul pret de tranzactionare fiind de 1,49 de lei/actiune. La acest pret capitalizarea bursiera este de aproape 190 de milioane de euro. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO