Companii

Antreprenorii români care au câştigat bătălia cu criza

Antreprenorii români care au câştigat bătălia cu criza

Antreprenorii români care au câştigat bătălia cu criza

Autor: Dana Ciriperu

05.07.2011, 00:08 3424

Anca Vlad, care deţine farmaciile Catena, familia Marcu,acţionarul majoritar al MedLife, Sorin Gavrilă şi Cris­tinel Lungu,fondatorii distribuitorului Simba Invest din Bacău, Constantin Toma(Grup Romet Buzău) şi Dragoş Pavăl (Dedeman) sunt antreprenoriiromâni care au învins criza ma­jorân­-du-şi afacerile cu ratecuprinse între 45 şi 110% în perioada 2008-2010.

Datele anuarului Cei mai mari jucători din economie aratăcă în cei doi ani de recesiune, în care PIB-ul a scăzut cu 10%, iarinsolvenţele au devenit marea încercare a businessuluiantreprenorial românesc, câteva companii controlate de oameni deafaceri locali au apăsat pedala extinderii şi au câştigat cotă depiaţă.

Dedeman Bacău şi-a dublat re­ţeaua de magazine şi a deschis 12uni­tăţi în ultimele 30 de luni, extindere care a dus vânzărilecompaniei la 360 mil. euro anul trecut.

Tot extinderea a determinat dublarea vânzărilor farmaciilorCatena sau ale clinicilor MedLife. Pe de altă parte, ConstantinToma, care controlează holdingul Romet din Buzău, se numără printrepuţinii industriaşi români care nu s-au confruntat cu scăderiabrupte de vânzări în această perioadă.

Anuarul ZF, aflat la a şasea ediţie, scanează din 2006 economialocală şi a surprins evoluţia a peste 700 de companii în anii decreştere, dar şi în perioada de recesiune. Anuarul va fi lansatastăzi în cadrul evenimentului "Cei mai mari jucători din economie- companii care au învins criza. Lecţiile crizei pentru următoareaperioadă de creştere economică", organizat de ZF în parteneri­at cuPricewaterhouseCoopers la BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO