Companii

Antreprenorii romani, la tribunal: De ce se inmultesc cazurile de insolventa? Adamescu il cheama pe Ostahie in instanta pentru o datorie

Antreprenorii romani, la tribunal: De ce se inmultesc cazurile de insolventa? Adamescu il cheama pe Ostahie in instanta pentru o datorie
11.06.2009, 16:11 81

Cometex, companie a grupului Altex, detinut de Dan Ostahie, a fost somata de constructorul Baumeister sa achite o datorie, a carei valoare nu a fost precizata, termenul judecarii dosarului fiind 8 iulie.

Grupul Altex se afla la a doua actiune in justitie, dupa ce la inceputul lunii furnizorul Tornado Sistems a cerut insolventa companiei. "Trebuie sa ajungem la o solutie. Incercam pe cale amiabila, iar daca nu se poate, justitia isi va spune cuvantul", a declarat Dan Ostahie, proprietarul Altex.
Constructorul Baumeister, care face parte din grupul Nova Trade controlat de Dan Adamescu, a fost antreprenorul general al centrului comercial Aurora Shopping Mall din Buzau dezvoltat de Cometex.
Primele cazuri de insolventa au aparut in domeniul eletroretailului, unde K Teck Electronics, compania ce detine lantul de magazine Ultra Pro, retailerii Altex si Flamingo au fost actionati in instanta de catre furnizori, care fie au cerut insolventa companiilor, fie executarea datoriilor. Au urmat lantul de restaurante Snack Attack, firma de constructii Arcom Bucuresti si chiar BRM.
"Motivele cresterii numarului de cereri de insolventa sunt multiple. Totul porneste de la relatia cu partenerii, aspectele ce apar in domeniul financiar, creditele pe care le au companiile si care trebuie rambursate, intarzierile la plata din partea altor furnizori sau recuperarile de TVA, care sunt aproape inexistente", a explicat Ernest Popovici, senior partner al casei de avocatura Popovici, Nitu & Asociatii.
 
"Asa arata capitalismul"
Retailerul Flamingo a fost actionat in instanta de catre compania Spar pentru chiria neplatita in valoare de 35.000 de euro, Snack Attack a intrat in insolventa din cauza unor datorii de 275.000 lei catre un furnizor, iar constructorului Arcom, detinut de catre George Becali, i s-a cerut insolventa din partea mai multor furnizori.
"Climatul economic este mai incordat in aceasta perioada. Lipsa lichiditatilor si neincrederea in climatul economic actual determina acum cresterea numarului litigiilor", a adaugat Ostahie.
Solutionarea litigiilor pe calea justitiei a fost insa pana acum un lucru destul de rar intalnit, companiile preferand sa obtina achitarea datoriilor pe cale amiabila.
"Intotdeauna se incearca amiabil, dar acum intram in asa-zisa lume a capitalismului. Volumul afacerilor nu mai este asa de relevant in acest caz sau traditia companiei. Pot exista businessuri de sute de milioane de euro, dar care sunt construite pe credite foarte mari, ce trebuie rambursate", a spus Popovici. El a explicat ca in momentul actual asupra companiilor exista atat presiunea din partea partenerilor, cat si escaladarea dobanzilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO