Companii

Apa Nova: N-am facut destul pana acum. Venim cu investitii de 100 mil. euro

18.11.2002, 00:00 25

Apa Nova n-a investit destul in cei doi ani de cand a preluat, prin concesiune, reteaua de apa si canalizare a Bucurestilor, au recunoscut, la sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii companiei. Ei au anuntat investitii de 100 milioane euro pentru urmatorii doi ani, in conditiile in care pana acum investitiile au fost de 30 mil. euro.
"Pot sa spun ca n-am facut destul pana acum. Trebuie spus ca demararea unei concesiuni este complexa, procedurile sunt foarte greoaie, asa incat in primii doi ani nu am urmat acel ritm la care ne-am gandit", a spus Andreas Baude, directorul general al Apa Nova.




Recuperari la inlocuirea conductelor
In cei doi ani de la concesionare, compania a inlocuit doar 5 km de retea de apa potabila si 2,5 km de canalizare, desi ar fi avut obligatia, conform stirilor Mediafax din noiembrie 2000 (la semnarea contractului) sa inlocuiasca annual 30 de km de conducte. Reprezentantii companiei spun insa acum ca de fapt contractul nu prevedea exact numarul de kilometri de retea care trebuie inlocuiti, ci doar respectarea unor "nivele de calitate" a serviciilor, care presupune si inlocuirea retelelor imbatranite.
Oricum, "grosul" inlocuirilor abia acum incepe. Compania a anuntat ca va investi 8 milioane euro in urmatorii doi ani pentru inlocuirea a 45 de km de retea de apa si 2 milioane euro pentru inlocuirea a 10 km din reteaua de canalizare.
Reteaua de apa a Bucurestilor, care are o varsta medie de 50-60 de ani, are insa 2.600 de km, iar cea de canalizare 2400 de km. Baude n-a precizat care este necesarul total de inlocuire. "Trebuie inlocuita cantitatea suficienta pentru ca sistemul sa functioneze", a spus el.




Unde merg investitiile
Inca 9 milioane euro vor fi investite, tot in urmatorii doi ani, in inlocuirea a 35-45.000 de contoare, iar alte 10 milioane euro in extinderea retelei de apa si canalizare cu 40 km. Alti bani vor merge in modernizarea celor doua statii de tratare a apaei si modernizarea statiilor de pompare.
"In total, investitiile facute direct in Apa Nova vor fi de 55 milioane euro, din care 45 milioane euro in domeniul concedat (reteaua de apa, contoare, vane) iar 10 milioane euro in domeniul privat (utilaje, materiale, ordinatoare)", a explicat Baude.
Restul de pana la suma de 100 milioane euro anuntata, adica circa 45 mil. euro, vor fi investiti in Statia de tratare a Apei de la Crivina.
Sursa banilor sunt fondurile proprii ale companiei. In cazul Statiei de la Crivina, finantarea provinde dintr-un imprumut de la BERD si o banca germana,  Deutsche Investitions und Entwicklungsgesellschaft-DEG. DEG este specializata in  consultanta si finantare pentru proiecte de investitii in Africda, Asia, America Latina, ca si in Europa Centrala si de Est."Este vorba, in premiera pentru Romania, de o finantare de proiect, care nu prespune garantii materiale sau ale autoritatilor. Garantia este proiectul in sine si cash-flow-ul", a explicat seful Apa Nova.




Contorul, pe seama abonatului
In acest moment, 98% din consumatorii Apa Nova sunt contorizati, dar numai doua treimi din acestia au contoare in stare de functiune, astfel incat restul platesc forfetar (o suma fixa aprobata prin decizia Consiliului Municipal). "Contoarele a o treime din abonati sunt ori rau intretinute, ori innecate, ori furate, ori pur si simplu ni se interzice accesul la ele", sustine Baude.
Apa Nova are 80.000 de abonati, din care 9.000 firme, 9.000 de blocuri si restul abonati individuali. Compania isi asuma plata contorului (si a celorlalte elemente ale buclei de masura, care tripleaza practic pretul intregului mecanism de masurare) doar in cazul inlocuirii. Contoarele noi-pentru abonatii individuali sau, in cazul blocurilor, contoarele de scara - trebuie platite de abonati.
"Plata contorului -care intra, dupa instalare, in patrimoniul public- este un fel de a plati dreptul de intrare in retea", e explicat Andreas Baude.
Ca urmare, doar inlocuirea contoarelor revine ca responsabilitate autoritatilor locale sau, cum este cazul acum, concesionarului. "Acest mecanism, reglementat printr-o decizie a municipalitatii din 1997,  a stat la baza contractului de concesiune. E altfel, aceasta este situatia si in Europa", au mai spus reprezentantii Apa Nova.
Un contor costa, in functie de dimensiune, intre 15 si 200 euro. "Furnizorii pentru o parte a contoarelor au fost deja alesi, pe baza unor cereri de oferte. Este vorba de Schlumberger si Contor Zenner.", a mai spus Andreas Baude.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO