Companii

Apetitul romanilor pentru vin scump au urcat vanzarile Vinarte la trei milioane de euro

Apetitul romanilor pentru vin scump au urcat vanzarile Vinarte la trei milioane de euro

Jumatate din vanzarile Vinarte se realizeaza in retail

15.11.2006, 19:25 54

Producatorul de vinuri Vinarte a inregistrat in primele noua luni ale anului vanzari de aproximativ 3 mil. euro, cu 25% mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut.
"Cresterea s-a datorat unei alte structuri a vanzarilor, in sensul ca au inceput sa creasca si vanzarile de vinuri scumpe", a spus Rodica Fronescu, general manager al Vinarte. Compania exploateaza 450 de hectare de vita de vie, situate in regiunile Dealu Mare, Turnu Severin si Dragasani, dintre care aproximativ 280 de hectare sunt concesionate de la stat, restul aflandu-se in proprietatea companiei.
"De la inceputul anului am imbuteliat aproximativ 1,5 milioane de sticle de vin, insa estimam ca pana in la sfarsitul lui 2006 vom ajunge la 2 milioane de sticle", a spus Sergio Faleschini, administratorul Vinarte.
Reprezentantii Vinarte au precizat ca aproximativ 300.000 de sticle de vin vor merge la export. Principalele destinatii externe ale vinurilor produse de compania din Capitala sunt Anglia, Rusia, Japonia, Danemarca, Statele Unite, dar si tari precum Franta, Belgia, Elvetia, Germania.
Pe piata interna, vanzarile companiei sunt impartite in mod egal intre retelele de retail si sistemul HoReCa, in special restaurante.
"Nu avem in vedere schimbarea proportiei dintre cele doua segmente, mai ales ca ambele ajuta la cresterea afacerii", a spus Faleschini, care detine si un pachet de actiuni la Vinarte. Potrivit informatiilor companiei, vinurile produse de Vinarte sunt prezente in majoritatea retelelor de retail internationale Carrefour, Metro, Selgros, Kaufland, Auchan, Mega Image, dar si in hipermarketul Pic, detinut de investitori locali.
"Marile supermarketuri au educat gusturile romanilor", spune Faleschini. Incepand de anul viitor, compania va demara un program de refacere a vitei de vie, care se va intinde pe o perioada de mai multi ani. "Pentru primul an avem in vedere refacerea unei suprafete de 50 de hectare, insa vom continua si in anii urmatori", a spus Rodica Fronescu.
Vinarte este prezenta pe piata din 1999 si a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 2,2 mil. euro, in crestere cu peste 20% fata de 2004. Profitul net al companiei a fost anul trecut de 110.000 de euro.
Piata vinurilor s-a ridicat anul trecut la circa 350 mil. euro, potrivit informatiilor Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV). Principalii jucatori sunt Murfatlar Romania, Vincon Vrancea, Cotnari si Jidvei. Reprezentantii PNVV estimeaza ca in acest an piata va ajunge la 450 mil. euro, in conditiile in care productia de vin este estimata da 5 mil. hectolitri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO