Companii

APMGR: În perioada 2011-2014 au fost scoase de pe piaţă 1.332 de medicamente

APMGR: În perioada 2011-2014 au fost scoase de pe...

Autor: Aurelia Alexa

15.09.2015, 14:04 330

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a spus că industria farmaceutică din România a ratat investiţii de 50 de milioane de euro în România, însă a fost nevoită să apeleze la şomaj tehnic, să facă restructurări, pentru că în anumite zone, cum este cea a medicamentelor generice, nu mai există profit.

"Ceea ce este foarte important este că România face exporturi, fiind unul dintre cei mai mari exportatori din Europa de Est, medicamentele din România ajungând în ţări precum Brazilia şi Statele Unite, dar şi în Uniunea Europeană, deci este un hub foarte interesant pentru exporturi", a spus Dragoş Damian, la conferinţa "International Health Forum 2015", organizată de APMGR, cu sprijinul Asociaţiei Europene a Medicamentelor Generice şi Biosimilare.

El a subliniat că problemele din piaţa internă se resimt şi în export.

Preşedintele APMGR a arătat că se doreşte creşterea fabricilor de medicamente în România, însă utilizarea medicamentelor generice este în scădere, iar din 2011 până în 2014 au dispărut 1.332 de medicamente, din care 534 numai în ultimele 14 luni.

Dragoş Damian a vorbit şi despre barierele de dezvoltare, apreciind că prima ar fi pusă de politicile fiscale, urmată de faptul că în România sunt cele mai mici preţuri din Europa la medicamente, asupra cărora s-a îndreptat şi taxa clawback.

"La medicamentele sub 30 de lei, nu mai există profit. Taxa clawback se duce direct în profitul producătorilor. (...) Taxa clawback a crescut de la 15 la sută la 25 la sută şi acesta este motivul pentru care nu putem să ne stabilizăm operaţiunile", a mai spus Dragoş Damian.

Preşedintele APMGR a precizat că, în perioada iulie 2014 - iunie 2015, datele oficiale au arătat că producătorii de medicamente generice au plătit 500 de milioane de lei taxa clawback, dar 200 de milioane de lei nu trebuiau plătite, pentru că, de fapt, au fost erori de calcul care au fost recunoscute şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

"Peste 40 la sută din ceea ce am plătit nu tebuia să plătim. Este o critică bazată pe cifre concrete", a spus preşedintele APMGR.

Dragoş Damian vorbit şi despre politica de preţuri, care ar fi o altă barieră pentru medicamente, arătând că 600 de medicamente din piaţă au preţul cât o sticlă de apă.

Printre subiectele discutate la conferinţa "International Health Forum 2015", organizată de APMGR, sunt: reformarea sistemului de sănătate din România pe baza modelelor de succes, implementate în alte state UE; asigurarea unui acces mai larg la tratamente medicale pentru pacienţi prin elaborarea unor strategii sustenabile în domeniul sănătăţii; "Semestrul European" şi impactul recomandărilor pentru Romania asupra politicilor de sănătate şi inovaţie; industria medicamentelor generice: sector strategic pentru economia României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO