Companii

Arabesque Galati face 20% din vanzari pe pietele externe

14.01.2009, 19:02 126

Arabesque, cel mai mare furnizor de materiale de constructii de pe piata locala, controlat de familia Rapotan, spune ca preturile la materialele de constructii au atins valorile minime, multi producatori preferand sa inchida capacitati de productie pentru a evita pierderile financiare.

Adevaratul verdict asupra situatiei in care se afla sectorul constructiilor va putea fi dat abia in primavara, cand in mod normal se intensifica activitatea din acest sector, insanatosirea domeniului fiind dependenta de relaxarea normelor de creditare. "Evolutia vanzarilor de materiale de constructii va depinde foarte mult de reluarea creditarilor si de pachetul de masura anticriza adoptat de guvern", spun reprezentantii Arabesque.
Potrivit jucatorilor din piata, preturile la otel-beton si ciment, cele mai importante materiale de constructii, s-au redus cu 40-50% fata de sezonul de varf (iulie-septembrie) din cauza crizei de pe piata imobiliara si a vremii nefavorabile, fiind asteptate noi scaderi in urmatoarea perioada. In ceea ce priveste segmentul imobiliar, circa 30% din santierele de locuinte de anul trecut sunt suspendate, ceea ce va duce la zeci de mii de disponibilizari.
Arabesque a ajuns anul trecut la afaceri de 550 mil. euro, in crestere cu 22,2% comparativ cu anul 2007, dar usor sub targetul de crestere de 25% stabilit la inceputul anului trecut.
"Aceasta crestere s-a inregistrat pe baza extinderii teritoriale, precum si a dezvoltarii pietei constructiilor din primele noua luni ale anului trecut, dezvoltare care a fost afectata insa de criza resimtita in ultimul trimestru", spun reprezentantii companiei.
Pentru anul acesta, estimarile sunt foarte greu de realizat din cauza starii de incertitudine care planeaza pe piata constructiilor. Reprezentantii Arabesque spun ca deja se iau in calcul anumite scenarii privind reducerea bugetelor de cheltuieli, dar nu au oferit detalii suplimentare.
"Anual pleaca circa 100 de oameni din companie in perioada sezonului rece, dar acestea nu sunt concedieri de criza", au precizat reprezentantii companiei.
Circa 20% din afacerile Arabesque, adica 110 milioane de euro, sunt aduse de pietele externe. Arabesque detine sucursale externe in Ucraina, Serbia, Bulgaria si Moldova.
"Vom deschide noi centre comerciale la Oradea, Baia Mare si Pitesti. In regiune vom cauta sa consolidam afacerile in tarile in care suntem deja prezenti", mai spun reprezentantii Arabesque.
In prezent compania detine 18 centre comerciale in Romania si 22 externe si spune ca deocamdata nu se pune problema renuntarii la unele dintre ele. Compania avea in 2007 un numar mediu de 3.500 de angajati in Romania, potrivit datelor Ministerului de Finante.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO