Companii

Ce arată rezultatele din 2021 ale celor zece jucători din comerţul modern? Vânzările au continuat să crească, susţinute de expansiune, dar apetitul de consum a fost mai temperat. Pentru cei mai mulţi retaileri, profitul a fost în scădere. Lidl se detaşează ca liderul comerţului local după ce afacerile au ajuns la aproape 15 mld. lei anul trecut, după un salt de 15,6%

Ce arată rezultatele din 2021 ale celor zece jucători...

Autor: Cristina Roşca

04.06.2022, 19:01 1174

♦ Cora este singura reţea ale cărei venituri au scăzut în 2021 versus 2020 ♦ Cel mai puternic avans al vânzărilor, de 19%, este înregistrat de Metro Cash & Carry, grup ce nu se adresează clientului final, ci micilor comercianţi şi companiilor din HoReCa.

Cele zece reţele de comerţ modern din România au obţinut anul trecut afaceri cumulate de 83,5 mld. lei, cu 9,3% mai mari decât în 2020, arată calculele ZF pe baza datelor publice.

Spre comparaţie, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat, a avut un salt de peste 10% anul trecut, potrivit INS. Totuşi, trebuie ţinut cont că această valoare ia în calcul şi vânzările de carburant şi cele de bunuri nealimentare, precum modă, mobilă sau produse farma. E adevărat că magazinele pe suprafaţă mare, cum e cazul hiper­marketurilor sau al unităţilor cash & carry, au în ofertă şi astfel de produse, dar cea mai mare pondere în vânzări o au, de departe, alimentele. Datele INS arată că vânzările de alimente au crescut cu 5,5%, deci mai lent decât comerţul modern în ansamblul său.

Rezultatele celor zece mari reţele străine nu trebuie privite însă doar la nivel de ansamblu, dat fiind că analizate individual ele spun o altă poveste. Mai exact, patru companii au creşteri de peste 10% - Metro Cash & Carry, Lidl, Auchan şi Penny -, alte trei şi-au majorat businessul cu sub 4% - Carrefour (la nivel de grup), Mega Image şi Selgros -, iar Cora e pe minus. Kaufland şi Profi au ritmul de creştere de 8,9% şi respectiv 7,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO