Companii

Arco: in 2012, pretul mediu al locuintelor in Bucuresti va fi de 3.000 euro/mp

27.04.2007, 17:02 31

Compania de consultanta imobiliara Arco Real Estate Consulting, cel mai nou jucator pe piata locala, intentioneaza sa deschida birouri in toate judetele tarii in urmatorii trei-cinci ani, potrivit reprezentantilor companiei. Dupa ce au deschis primul birou in Bucuresti, urmatoarele tinte ale companiei sunt orasele Timisoara si Arad.
"Suntem in grafic cu deschiderea birourilor de la Arad si Timisoara. Cu toate acestea, sunt destul de greu de gasit oameni buni. Principala calitate pe care o cautam este cea umana. In tarile baltice sunt brokeri imobiliari care conduc Maserati", declara Ciprian Lopata, directorul executiv al companiei.
Lopata, 42, este un timisorean care a lucrat timp de zece ani in tarile baltice pentru companii precum Colgate Palmolive sau Procter & Gamble si care s-a intors in 2005 in Romania, unde s-a implicat in afaceri imobiliare, pentru ca recent sa deschida biroul local al firmei Arco, alaturi de mai multi oameni de afaceri estonieni.
"Prin intermediul firmei IPC am inceput trei proiecte rezidentiale in Bucuresti, doua pe strada Fizicienilor si unul pe strada Contesti, care insumeaza peste 700 de apartamente. Ne gandim sa vindem aceste proiecte, pentru care avem autorizatiile si planurile realizate, dar am putea sa le dezvoltam si noi", a declarat Lopata.
Valoarea celor trei proiecte este estimata la peste 40 de milioane de euro in momentul de fata.
Compania de consultanta furnizeaza servicii in special pe segmentul rezidential si office, dar si pe piata spatiilor comerciale si logistice, avand in prezent un numar de zece angajati. "Vrem sa aducem in Romania investitori, dar mai ales firme de constructii din tarile baltice, specializate pe case din lemn, industrie cu un potential ridicat, deoarece preturile sunt mai mici, iar timpul de executie mai scurt, ceea ce reduce si costurile cu forta de munca", spune Lopata.
Reprezentantul Arco apreciaza ca pretul mediu al locuintelor din Bucuresti ar putea depasi 3.000 euro/metrul patrat in urmatorii cinci ani.
"Preturile practicate astazi sunt la acest nivel doar datorita fortei de munca ieftina. Cu toate acestea, nu este exclus ca peste 20-25 de ani sa asistam la o reducere a preturilor, in conditiile in care se va construi incontinuu. Real estate-ul este industria care va domina Romania in urmatorii 15-20 de ani", considera Lopata.
Dezvoltarea pietei imobiliare are un ritm mult mai alert decat lucrarile de infrastructura, care fac din Bucuresti unul dintre cele mai aglomerate orase din Europa. "Poate inca 100 de ani vor fi probleme de trafic in Bucuresti. Insa, niciunde nu au fost facute intai strazile si apoi cladirile", spune Lopata, care considera ca si Bucurestiul va inregistra un proces amplu de extindere pe orizontala. "Centrul orasului va fi al birourilor, dar doar pentru firmele foarte importante, care vor avea un office de contact aici. In imediata apropiere vor sta persoanele foarte bogate, in timp ce populatia de rand si restul activitatilor desfasurate de companii vor fi relocate in afara orasului", apreciaza directorul Arco.
Actionarii Arco Real Estate Consulting sunt firmele Arco Vara si IPC Real Estate, cu participatii egale de 50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO