Companii

Arctic a realizat in T1 18% din afacerile bugetate

19.04.2007, 17:11 11

Producatorul de electrocasnice Arctic Gaesti, cel mai mare producator de electrocasnice de pe piata locala, a realizat in primul trimestru al anului o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro, rezultatul fiind in mare parte datorat cresterii exporturilor, a declarat pentru Ziarul Financiar Ugur Kayali, directorul general Arctic Romania. Pe baza acestor rezultate, Arctic a realizat in primul trimestru 18% din cifra de afaceri bugetata pentru acest an.
"Realizarile din primele trei luni sunt usor mai mari decat indicatorii propusi la inceputul anului. Credem ca pentru intregul an vom atinge estimarile initiale", a adaugat Kayali.
Pentru 2007 compania tinteste afaceri de 225-230 de milioane de euro, in crestere cu 15% comparativ cu nivelul afacerilor de 196 de milioane de euro in 2006.
Anul trecut Arctic si-a majorat echipa cu 400 de persoane, cea mai mare parte a angajarilor fiind facute pentru fabrica de la Gaesti, unde lucreaza acum circa 2.000 de oameni. Arctic a demarat recent, in parteneriat cu sapte universitati un program de responsabilitate sociala destinat studentilor. In 2006 compania a angajat 25 de studenti in cadrul departamentelor de marketing si de export.
Vanzarile pe piata interna, care au insemnat mai mult de jumatate din afacerile companiei, au ajuns in 2006 la 106 mil. euro, paralel cu cresterea productiei pana la 1.075.000 de unitati fata de 900.000 de unitati in 2005. Cea mai mare parte a exporturilor, circa 65%, a fost destinata pietelor europene. Turcia a acontat in 2006 14% din exporturi, Franta 12%, Germania 11%, iar Polonia 9%.
Pentru sustinerea activitatilor comerciale pe pietele externe, Arctic a investit circa 10 mil. euro pentru dezvoltarea platformei logistice si a unei linii suplimentare de productie. Nivelul investitiilor pentru anul in curs a fost estimat tot la aproximativ 10 mil. euro. Principalul obiectiv al companiei este dezvoltarea departamentului post vanzari prin investitii in call center-ul pentru reteaua de service.
Tot anul trecut producatorul a demarat exporturile si pe piete precum Italia, Finlanda, Estonia, si piete din Africa si Orientul Mijlociu.
Cresterea vanzarilor Arctic cu 15% pana la 711.000 de unitati in 2006 a adus si o majorare a cotei de piata cu aproape patru puncte procentuale pana la 31,7% pentru cele doua marci din portofoliu, Arctic si Beko. Segmentul de produse care au contribuit in cea mai mare parte la aprecierea rezultatelor Arctic au fost in continuare frigiderele produse la Gaesti, urmate de televizoare. Arctic face parte din grupul Arcelik prezent pe pietele a peste 100 de tari la nivel global, cu o cifra de afaceri de 3,1 miliarde de euro in 2005.
Principalii competitori ai Arctic sunt Electrolux, care detine o unitate de productie de aragazuri la Satu Mare, Whirlpool, importatorul oficial al marcilor companiei, Indesit si Gorenje.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO