Companii

Arctic investeste 10 mil. euro pentru a exporta in Europa

05.10.2006, 19:19 23

Arctic Gaesti, cel mai mare producator local de aparate frigorifice, a investit in acest an 10,3 milioane de euro in modernizarea echipamentelor si masinilor si in cresterea productiei pentru a-si creste exporturile in Uniunea Europeana.
"Investim masiv in sistemul de calitate si in resursele umane, nu doar in cresterea cantitativa a capacitatii de productie, pentru ca vrem sa avem in Romania principalul centru de export pentru Europa de Vest, principala noastra piata de desfacere", a spus Ugur Kayali, directorul general al Arctic Romania.
De la preluarea fabricii din Romania in 2003, grupul turc a investit aproape 36 mil. euro, iar pentru anul viitor are un buget de dezvoltare de aproximativ 10 mil. euro.
"Principalul nostru motor de crestere este exportul, iar pentru a exporta anul viitor 80% din productie, am transferat fabricarea produselor cu o valoare adaugata mai mica in alte centre din Europa pentru a realiza in Romania electrocasnice de o calitate mai ridicata", a adaugat directorul general.
Anul acesta Arctic anticipeaza ca va exporta aproximativ 65% din volumul de combine frigorifice fabricate la Gaesti, aproape 690.000 de unitati.
Cea mai recenta investitie finalizata la Gaesti, in valoare de 5 milioane de euro, este o linie de congelatoare orizontale, aceasta fiind singura locatie unde sunt realizate lazi frigorifice in cadrul grupului Arcelik.
"Am redus volumul de fabricatie al produselor mai slab calitative. In Romania producem acum in principal combine frigorifice A si A plus (clasa cu consum redus de energie - n. red.)", a declarat Monica Iavorschi, director de marketing si vanzari.
Arctic mai are in derulare o investitie de 2,7 milioane de euro intr-un depozit-centru logistic de 13.000 de metri patrati ce va fi gata la sfarsitul anului si va ajuta la fluidizarea sistemului de distribuire si depozitare a produselor.
"Avem o viziune foarte clara in care prioritatea noastra este sa intarim pozitia pe piata din Romania si de asemenea sa ajungem cea mai mare si competitiva fabrica de frigidere din Europa de Est", a declarat Ugur Kayali.
Compania doreste sa produca in acest an un milion de aparate frigorifice, in crestere cu 11% fata de anul trecut si mai mult decat dublul productiei din 2003, anul preluarii de catre Arcelik. Cifra de afaceri a companiei a ajuns anul trecut la 150 de milioane de euro, pentru ca anul acesta sa ajunga la 180 de milioane de euro. "In ultimii trei ani cifra de afaceri s-a dublat iar exporturile s-au triplat. Pe termen lung (urmatorii cinci ani) urmarim o crestere pe ansamblu de 10% pe an", a spus directorul Arctic.
Producatorul de electrocasnice a ajuns in acest an la o cota de piata de aproape 31%, in crestere cu 2% fata de 2005 conform unui studiu efectuat de compania de cercetare de piata GfK si citat de Arctic.
"Obiectivul nostru era o crestere de 1% pentru 2006. Scaderea de 5% din segmentul frigiderelor a fost suplinita insa de cresterea cererii pentru masini de spalat si de aragazuri dar si a produselor negre (televizoare - n. red.)", a adaugat Iavorschi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO