Companii

Argus Constanta: scade cifra de afaceri, dar creste profitul

03.11.2004, 00:00 154

Argus Constanta, al doilea jucator de pe piata uleiurilor comestibile din Romania, a anuntat pentru primele noua luni o crestere a profitului net de 61,7%, in euro, ajungand la un nivel de aproape 1,4 milioane de euro, fata de cele 0,86 mil. euro din perioada similara a anului trecut.
Cresterea semnificativa a profitului nu se reflecta insa si in evolutia cifrei de afaceri. Cifra de afaceri  a scazut pe primele noua luni cu 6,63%,  de la 28,86 de milioane de euro in perioada anului trecut, la aproape 27 de milioane de euro anul acesta.
Investitiile in capacitatea proprie de depozitare (in jur de 60% din spatiile folosite pentru stocare sunt in proprietatea companiei), un randament inalt al rafinariei cat si majorarea capacitatii acesteia la 240 de tone de ulei rafinat pe zi sunt in opinia directorului general, Vasile Leu, principalele motive pentru cresterea profitului.
"In viitor, in 8-10 luni vom mari capacitatea si la imbuteliere pentru a obtine un maxim de valoare din capacitatea marita de rafinare. A existat, de asemenea o mare preocupare pentru reducerea cheltuielilor cu depozitarea", a declarat Vasile Leu.
Odata cu marirea capacitatii rafinariei, Argus a investit si intr-o statie de epurare biochimica, pentru alinierea la normele impuse de UE in domeniu.
Rezultatele se situeaza insa sub cele de acum doi ani, de altfel 2002 fiind cel mai bun an pentru Argus, atunci compania inregistrand un profit de peste 5 milioane de euro, dublu fata de anul anterior.
Profitul companiei a fluctuat puternic in ultimii ani in functie de evolutia pretului de achizitie la floarea soarelui, preturile atat pe piata interna cat si pe cea internationala inregistrand anul trecut cresteri semnificative.
Rezultatele din activitatea financiara de anul acesta au inregistrat o pierdere de 0,2 milioane de euro, insa in scadere fata de cea de anul trecut cu aproape 50%, pe fondul diminuarii datoriilor pe termen lung ca urmare a rambursarii ratelor scadente (creditul pe termen mediu pentru investitii). Pe termen scurt insa, datoriile au crescut ca urmare a utilizarii creditului bancar pentru plata materiei prime din recolta 2004. Argus cumpara de obicei materia prima folosind intre 30% si 40% surse proprii de finantare.
Producatorii de ulei din Romania achizitioneaza toata floarea soarelui necesara pentru o perioada de procesare de 12 luni in toamna fiecarui an, motiv pentru care imobilizeaza resurse financiare substantiale.
Piata romaneasca a uleiului, estimata la 300 de milioane de dolari pe an , are ca lider grupul american Bungee, care detine trei fabrici: Unirea Iasi, Muntenia Bucuresti si Interoil Oradea. Bungee avea la sfarsitul anului trecut circa 36% din piata, fiind urmata de Argus, cu 19%. Inainte de vanzarea Ultex, Topway detinea 17% din piata. Ceilalti jucatori de pe piata sunt Agricover Buzau detinut de doi investitori iranieni, la randul lor interesati de achizitia unei fabrici de ulei), Ardealul Satu Mare, Ulerom Vaslui a omului de afaceri Adrian Porumboiu si fabrica de ulei din Urziceni, in proprietatea unui grup de investitori elvetieni.
Uleiul alimentar este o afacere care a inceput sa atraga tot mai multi mari jucatori din strainatate.
Gigantul american Cargill, unul din liderii mondiali ai comertului cu cereale a confirmat la sfarsitul lunii trecute ca a ajuns la un acord de principiu cu Topway Industries Craiova pentru cumpararea unui pachet majoritar de actiuni al producatorului de uleiuri Olpo Podari. Valoarea totala a tranzactiei se ridica, conform unor surse din industria uleiurilor, la 30 de milioane de dolari pentru cele doua fabrici de ulei ale Topway Industries Craiova de la Podari si Craiova plus dreptul de folosinta al marcii Bunica.
Argus are un capital social de 469,98 miliarde de lei, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 15.000 de lei. Principalul actionar este actualul director general, Vasile Leu, cu o participatie de 11,44% la capitalul social, restul actiunilor fiind detinute de mai multe persoane fizice si juridice. SIF Oltenia si-a majorat participatia la 9,39% fata de 6,78 la inceputul anului.
Pretul de inchidere pentru actiunile companiei a fost de 37.500 lei/actiune, pe piata Rasdaq, la aceasta cotatie, capitalizarea bursiera fiind de 28,79 milioane de euro. In ultima luna actiunile au crescut cu 35% , intrind in atentia mai multor investitori straini.
dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO