Companii

Argus Constanta va spune "pas" investitiilor in perioada urmatoare

02.12.2005, 16:35 30

Compania a apelat la credite bancare pentru a sustine un program investitional care a depasit 15 milioane de euro in ultimii zece ani.

Producatorul de uleiuri vegetale Argus Constanta, unul dintre primii cinci jucatori din piata, a anuntat ca va reduce in urmatorii doi ani ritmul investitiilor, dupa ce in ultimii zece ani compania a investit 15 mil. euro pentru cresterea capacitatii de productie si modernizarea fabricii de ulei.

"Cred ca in activitatea oricarei companii trebuie sa existe si o perioada de respiro, pentru a nu ne sufoca cu atatea credite", a declarat Vasile Leu, directorul general al Argus Constanta.

Dupa ce in 2003, compania a realizat cele mai mari investitii din ultimii 5 ani, de peste 6 mil. dolari (6,5 mil. euro), anul acesta ritmul investitional a scazut, iar pentru 2006 reprezentantii companiei spun ca vor realiza si mai putine investitii.

Argus a realizat in acest an investitii de peste 2 mil. euro intr-o noua linie de imbuteliere pentru uleiul la 2 litri, dar si pentru modernizarea instalatiilor de mediu si a capacitatilor de stocare a materiei prime.

Compania a investit anul trecut circa sase milioane de dolari in marirea capacitatii de productie cu 60% pana la 250 de tone pe zi, decizia fiind luata in urma cresterii cererii de pe piata. Reprezentantii Argus au anuntat ca vor incheia anul 2005 cu pierderi, datorate deprecierii monedei nationale si cresterii ofertei din piata. Cifra de afaceri se va situa in jurul a 150 de milioane de lei (41 mil. euro), egala in lei cu cea de anul trecut, insa profitul va fi mai mic de 2 milioane de euro, cat era inregistrat la sfarsitul lui 2004.

"Oferta de ulei de pe piata e mai mare decat necesarul actual, asa ca fiecare jucator a facut modificari ale pretului, care a coborat une-ori chiar sub costuri. Desi fizic am vandut mai mult, pro-fitul este redus din cauza scaderii pretului la ulei. Speram ca din ianuarie sa trecem pe plus", a mai spus Leu.

Compania a avut de suferit si din cauza deprecierii monedei nationale, pentru ca avea credite de aproape 60 de mil. de lei (16,7 mil. euro), contractate in toamna anului trecut. "Luam aceste credite pe termen scurt in fiecare an, pentru a putea cumpara materia prima din toamna, la fel cum fac majoritatea fabricilor de ulei din tara", a mai spus Leu.

Leu este unul dintre intreprinzatorii autohtoni care au negat in permanenta ca ar fi interesati sa vanda afacerea. "Ma intreb daca nu mai pot exista si jucatori romani pe piata, pentru ca toata lumea se asteapta sa vindem. Poate ca suntem prea mari ca sa intram in calculele companiilor multinationale, care au cumparat pana acum jucatori mici. Pana acum nu am primit nici o oferta concreta si nici noi nu ne-am dus la cineva pentru a fi achizitionati", a mai spus Leu.

Anul trecut, Argus Constanta a raportat o cifra de afaceri neta de 37,8 mil. euro (1.532 mld. lei) si un profit brut de 2 mil. euro (85 de mld. lei) similar in euro cu cel din anul anterior , dar in crestere in lei.

Cei mai importanti actionari ai societatii sunt managerul companei, Vasile Leu, si SIF Oltenia, cu detineri de aproximativ 10% fiecare. Titlurile Argus sunt listate la Categoria Baza a Bursei Electronice RASDAQ. In acest an, majoritatea companiilor de pe piata uleiurilor vegetale au raportat rezultate financiare mai slabe decat in 2004, chiar daca volumele livrate pe piata au fost mai mari decat cele din anul precedent. Din cauza acestei situatii, liderul pietei autohtone Bunge Romania a decis recent sa-si inchida facilitatea de productie din Bucuresti.

Din cauza fluctuatiilor cursului valutar, micii producatori au renuntat la exporturi si s-au concentrat pe piata interna promovand preturi scazute, fapt ce a determinat o reactie similara si din partea celor mai importanti jucatori. Potrivit directorului general al Argus, si recentele achizitii ale companiilor multinationale au determinat o crestere a ofertei, care a ajuns mai mare decat necesarul de consum. "Singurii care au avut de castigat in acest an au fost cei care au luat credite in valuta si care au platit mai putin dupa aprecierea leului fata de euro", a mai spus Leu. Piata uleiului este estimata la 220 de milioane de litri anual, adica in jur de 200 de milioane de euro, 80% din aceasta piata fiind dominata de jucatorii mari: Bunge, Cargill, Ultex Tandarei sau Agricover .

In ultimii trei ani, piata a intrat intr-un proces de consolidare, dupa ce doi dintre cei mai importanti producatori din lume au decis sa achizitioneze companii locale. Anul trecut gigantul american Cargill a cumparat in urma unei tranzactii de 30 de milioane de dolari cele doua fabrici ale Topway Craiova anuntand ca tinteste prima pozitie din piata in urmatorii doi ani.

Cu toate acestea, prima miscare importanta pe piata romaneasca a uleiurilor vegetale a fost facuta de gigantul american Bunge. Acesta a devenit la sfarsitul lui 2002 actionarul majoritar al Unirea Iasi, prin preluarea la nivel international al grupului olandez Cereol, care detinea fabrica ieseana in acel moment. In vara lui 2003 compania a achizitionat aproape in acelasi timp pachetele majoritare la fabricile de ulei Muntenia Bucuresti si Interoil Oradea, ambele detinute de acelasi proprietar, firma de constructii Prefabricate Vest.

Valul de preluari din piata, dominat in special de colosi internationali precum Bunge sau Cargill, a continuat la inceputul acestui an prin finalizarea unei tranzactii, in care, de data aceasta, nu a fost implicata nici o companie multinationala. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO