Companii

Arthur Andersen, amendata cu 7 milioane de dolari

22.06.2001, 00:00 221



Organismele de reglementare a pietelor financiare din SUA au decis amendarea firmei Arthur Andersen si a trei auditori parteneri cu peste 7 milioane de dolari ca urmare a neregulilor constatate in auditarea rezultatelor financiare anuale ale companiei de salubritate Waste Management Inc.

Acest caz reprezinta o premiera, deoarece pana acum nici o firma dintre primele cinci companii de audit nu a mai fost acuzata de frauda.

Securities and Exchange Commission (echivalentul aproximativ al CNVM in America) a inaintat o plangere la tribunal, in care afirma ca Arthur Andersen si partenerii sai au inchis ochii timp de cativa ani la "ingineriile" contabile ale Waste Management, care au avut ca rezultat raportarea unor profituri mai mari decat cele reale.

SEC acuza de frauda trei auditori parteneri insarcinati cu verificarea situatiei contabile a Waste Management: Robert Allgyer, in varsta de 56 de ani din Lake Forest, Illinois, in prezent pensionat, Walter Cercavschi, 45 de ani din Harwood Heights, Illinois si Edward Maier, 54 de ani din Chicago.

Arthur Andersen a acceptat sa plateasca amenda pentru a stinge disputa, desi la fel ca si auditorii parteneri neaga si nici nu se recunoaste vinovata de acuzatiile aduse. Allgyer a fost de acord sa plateasca 50.000 de dolari, Maier, 40.000 de dolari, Cercavschi, 30.000 de dolari, iar compania Arthur Andersen urmeaza sa plateasca 7 milioane.

In incercarea de a lupta impotriva fraudelor contabile din ce in ce mai numeroase, SEC a pornit o serie de investigatii asupra rapoartelor financiar-contabile de la diverse companii intocmite de contabili din afara firmelor respective.

Acesta este primul proces de frauda intentat unei firme de audit din 1985 pana in prezent, si, dupa cum declara reprezentantul SEC, Richard Walker, aceasta actiune in justitie se doreste a "sublinia importanta auditorilor ca paznici ai pietelor noastre de capital si arata ca SEC nu se teme sa-i oblige pe acestia sa-si respecte indatoririle."

De asemenea, SEC a decis sanctionarea firmei Arthur Andersen, a celor trei auditori parteneri si unui al patrulea, Robert Kutsenda, director regional de audit la vremea comiterii neregulilor.

Astfel, celor patru auditori parteneri li s-a interzis sa lucreze pentru companiile publice pentru o perioada cuprinsa intre 1-5 ani.

"Acesta intelegere permite firmei si partenerilor sai sa incheie un capitol foarte dificil din viata lor si sa mearga inainte," a declarat Terry Hatchett, managing partner la Arthur Andersen pentru America de Nord. "SEC nu a pus nici o clipa la indoiala calitatea metodologiei noastre de auditare, dupa cum nu ne-a impus nici o restrictie in auditarea altor companii publice."

Scandalul in care este implicata compania Waste Management se remarca prin amploarea sa, izbucnind in momentul in care s-au descoperit neregulile din contabilitatea acestei firme, data in judecata pentru a plati 3,5 de miliarde de dolari in 1998.

In cele din urma, s-a ajuns la o intelegere cu actionarii, Waste Management si Arthur Andersen acceptand sa plateasca suma de 220 de milioane de dolari. Compania a recunoscut ca "umflase" veniturile brute cu 1,43 de miliarde de dolari intre 1992 si 1996, dar SEC nu a dispus sanctiuni disciplinare nici impotriva Waste Management, nici impotriva angatilor acestei firme.

Cele sapte milioane pe care Arthur Andersen trebuie sa le plateasca reprezinta cea mai mare amenda aplicata de SEC unei firme de audit, dar nu si cea mai mare amenda pe care comisia a dat-o de-a lungul istoriei sale.

Recordul in materie de amenzi s-a inregistrat in anii '80, cand, in urma unor scandaluri legate de tranzactii ilegale, au trebuit platite 447 de milioane de dolari si respectiv 350 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO