Companii

Asiguratorul Swiss Life, neasigurat fata de greselile programelor de calculator

25.10.2002, 00:00 16

Swiss Life, cea mai mare si mai veche companie de asigurari de viata din Elvetia, a declarat ca isI va revizui rezultatele financiare pentru a doua oara in decurs de o luna. Anuntul, comenteaza Wall Street Journal, este in masura sa reduca increderea investitorilor, cu repercursiuni probabile asupra noii emisiuni de actiuni, programata in viitorul apropiat.
Compania de asigurari a corectat pierderea anuntata pentru prima jumatate a anului cu 192 milioane de franci elvetieni (130,6 milioane euro), astfel incat minusul companiei a crescut la 578 milioane franci elvetieni (393,2 milioane euro), de la 386 milioane franci elvetieni (262,6 milioane euro), si a mentionat ca aceasta eroare a fost cauzata de greseala unui program de contabilitate care a calculat valoarea unor obligatiuni ajunse la maturitate. Rectificarea de luna trecuta a transformat profitul net de124 milioane franci intr-o pierdere de 115 milioane franci.
Eroarea a fost descoperita de auditorul PriceWaterhouseCoopers, cu ocazia verificarii registrelor contabile ale companiei pentru prima jumatate a anului, ocazionata de cresterea de capital programata. Cursul actiunilor companiei de asigurari s-a prabusit o data cu publicarea acestei stiri, incheind ziua de tranzactionare la 155,25 franci, in scadere cu 8,4%.
Swiss Life a declarat ca aceste corectari ale rezultatelor financiare nu afecteaza siguranta investitorilor, si de aceea va continua planurile sale de a strange pana la 1,2 miliarde franci elvetieni.
Analistii cred insa ca Swiss Life va fi nevoita sa scada pretul de emisiune al noilor actiuni. In cazul in care compania de asigurari persista in ideea de a lansa pe piata 12 milioane de noi actiuni, aceasta i-ar putea permite sa stranga fonduri care se apropie de limita de jos a intervalului dorit de crestere a capitalului.
"Conditiile de emisiune probabil se vor inrautati, daca Swiss Life nu va reusi sa tempereze temerile investitorilor dupa aceasta a doua greseala", spune Eric Gueller, analist la Zuercher Kantonalbank.
Expertii au estimat ca noua emisiune va fi lansata la valoarea de 100 de franci pe actiune, insa acum apreciaza ca un pret de 75 de franci pe actiune, care ar permite companiei sa obtina 900 milioane de franci elvetieni este mai potrivit. Potrivit analistilor, Swiss Life are nevoie de acesti bani in special pentru a-si consolida pozitia in categoria A de rating.
In ultima perioada, compania de asigurari a asistat la erodarea bazei sale de capital de scaderile generale ale pietelor titlurilor. Efectul a fost de reducere a marjei de solvabilitate (care exprima valoarea activelor care exced obligatiile de plata) catre limita legala de 4%.
O alta problema cu care se confrunta compania elvetiana de asigurari este cea a achizitiilor nerentabile realizate in anii 1990 in domeniul bancar si de management al activelor, pentru care nu a gasit nici un cumparator.
Swiss Life va dezvalui conditiile si termenii noii emisiuni la mijlocul lunii noiembrie, daca va primi acordul actionarilor in intalnirea de astazi. Compania spune ca eroarea de contabilitate nu va anula planurile de crestere a capitalului in perioada imediat urmatoare. "Este o greseala regretabila, dar nu are nici un efect asupra averii actionarilor", a declarat Roland Chlapowski, presedintele Swiss Life, adaugand ca aceasta greseala "dovedeste doar esecul implementarii eficiente a noilor sisteme computerizate de administrare a titlurilor de valoare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO