Companii

Asociatia Pro BCA: Industria a ramas fara creditare de cand statul e cel mai sigur client al bancilor

Statul a devenit cel mai sigur client pentru toti jucatorii din constructii
28.02.2010, 23:21 144

"Statul a luat anul trecut 15 miliarde de euro de la banci si adevenit astfel cel mai sigur client, iar aceasta situatie a dusindirect la oprirea creditarii in economie. Pentru ca au avut acestdebuseu bun si sigur au avut pretentii exagerate fata de agentiieconomici", spune Nicolae Dusu, presedintele Asociatiei Pro BCA sipresedintele companiei Celco Constanta, un business de 25 mil.euro.

Producatorii cer si reducerea dobanzii de referinta cu 1,5% panala inceputul semestrului doi, astfel ca in iulie aceasta ar trebuisa ajunga la 6%..

"Consideram ca acest nivel al dobanzii de referinta este absolutnecesar pentru deblocarea reala a creditarii firmelor, premisafundamentala pentru reluarea cresterii economice. Daca reducereapana la 6% va fi facuta abia la sfarsitul anului, va fi ca atuncicand unui pacient i se acorda insulina prea tarziu. In acest momentnu mai exista creditare pentru sectorul industrial", afirma MariusMarin, directorul executiv al Pro BCA si CEO al grupuluiMacon-Simcor, o afacere de 63 mil. euro. El considera ca dacabancile nu vor acorda finantari pentru firmele solvabile, care incaau lichiditati, chiar daca businessul este in scadere, in 2012 nuvor mai avea pe cine sa crediteze, pentru ca multe firme vordisparea.

Producatorii sustin ca anul acesta va fi mai dificil decat 2009,pentru ca piata de zidarie (caramida si BCA) va continua sa secomprime cu 10%, dupa ce in 2009 scaderea a fost de 30%, una dintreconsecinte fiind ca unul dintre producatorii mari ar putea sa intrein insolventa. Situatia s-a regasit si in 2009, cand producatorulde BCA Ecoblock din judetul Constanta, care avea o cota de piata de6%, a intrat in insolventa.

"Cred ca un nume mare din industria de zidarie va intra ininsolventa anul acesta, avand in vedere ca cererea a scazut foartemult, iar presiunea pe scaderea preturilor de vanzare in conditiilein care costul materiei prime si al utilitatilor creste esteridicata. Nu stiu deocamdata cine va fi cel care va intra ininsolventa. Supravietuirea companiilor dincolo de 2010 depinde deun bun management al resurselor, de eficientizarea costurilor siposibilitatile de reducere a marjelor de profit", spune MariusMarin, directorul executiv al Asociatiei Pro BCA.

Asociatia Pro BCA se va transforma pana la sfarsitul anului inpatronat si va negocia contractele colective de munca dinindustrie.

"Factorii guvernamentali nu trateaza cum trebuie relatia cupatronatele. De exemplu, pentru programul Prima Casa 2 nu a fostconsultat niciun patronat din construtii si in fiecare saptamanamai veneau cu o idee", sustine Marin. Pro BCA afirma ca plafonul degarantare trebuia sa fie de 80.000-100.000 de euro, in loc de70.000-75.000, iar locuintele ANL nu trebuiau introduse, pentru aimpulsiona constructia de locuinte noi. Asociatia Pro BCA reunestecompaniile Macon, Celco, Soceram, Ecoblock, Somaco GrupPrefabricate, Xella Ro si Alba Aluminiu.

Celco Constanta, marja bruta de profit de30%

Nicolae Dusu, presedintele Celco

Celco Constanta, al doilea producator de BCA de pe piata locala,a inregistrat o scadere de 8,7% a cifrei de afaceri in 2009,comparativ cu anul precedent, pana la 104,8 mil. lei (24,7 mil.euro), insa si-a mentinut o marja bruta ridicata pana la 32%."Scaderea cifrei de afaceri a fost mai mica decat cea a pietei deBCA pentru ca au mers mai bine vanzarile de var. Pentru anul acestaestimez o reducere de 10% a businessului, in timp ce marja vascadea pentru ca exista o limita de reducere a costurilor si inplus vom fi nevoiti sa facem din nou scaderi de preturi", spuneNicolae Dusu, presedintele Celco. Compania si-a redus anul trecutnumarul de angajati cu 22%, pana la 270 de salariati, iar preturileau fost reduse cu 10%. Compania a realizat anul trecut investitiide 4 mil. euro in retehnologizarea fabricilor de BCA si var, precumsi in deschiderea unei cariere de nisip de suprafata in judetulConstanta.

Macon Deva, "cu ochii mari" pentruachizitii

Marius Marin, CEO al Macon-Simcor

Grupul Macon-Simcor, detinut de fondul de investitii polonezEnterprise Investors, ia in calcul extinderea prin achizitii panala sfarsitul anului 2011, prin care sa-si consolideze segmentele depiata pe care activeaza in prezent: BCA, prefabricate, var simateriale izolatoare. "In prezent am trei variante de idei pentru opotentiala achizitie, in masura in care vom gasi o oportunitate,care ar trebui facuta pana la sfarsitul anului 2011, pentru amaximiza exitul fondului de investitii", spune Marius Marin, CEO algrupului Macon-Simcor. Fondul de investitii Enterprise Investors apreluat compania Macon Deva in 2006 pentru 35 mil. euro, iarulterior si-a extins prezenta pe piata materialelor de constructiiprin preluarea grupului Simcor Oradea in 2008, in urma uneitranzactii de peste 53 mil. euro. Compania nu a facut inca publicedatele financiare pe 2009, insa in 2008 businessul Macon-Simcor seridica la 63 mil. euro.

Soceram incepe o investitie de 20 mil. euro

Dumitru Popescu, membru in Consiliul de Administratie alSoceram

Producatorul de materiale de constructii Soceram va incepe anulacesta constructia unei fabrici de BCA in localitatea Roman, incare va investi 20 mil. euro, circa 85% din investitie fiindrealizata dintr-un credit obtinut de la Piraeus Bank. Compania arein prezent patru unitati de productie, doua de BCA la Bucov(Prahova) si Doicesti (Dambovita) si doua de caramida la Doicestisi Urziceni - care a fost inchisa anul trecut si va fi oprita sianul acesta pentru ca are o tehnologie veche. "Avem in plan douainvestitii in fabrici de BCA, una langa Roman si una laTargu-Carbunesti. La cea de la Roman vom incepe constructia anulacesta, urmand sa fie gata in a doua parte a anului 2011, iar pecea de la Targu-Carbunesti o amanam pe termen nelimitat", afirmaDumitru Popescu, membru in Consiliul de Administratie al Soceram.Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 122mil. lei (28,8 mil. euro), in scadere cu 12% fata de 2008, si are300 de angajati.

Xella vrea sa vânda de doua ori mai mult

Marian Raducanu, directorul comercial al Xella Ro

Grupul german Xella, cel mai mare producator de BCA din lume, vaincepe in luna aprilie activitatea comerciala a fabricii de laPaulesti, judetul Prahova, a carei constructie a fost terminata lasfarsitul anului 2009. Germanii vor deveni astfel producatori, dupace au fost prezenti doar prin activitatea de import de la fabriciledin Bulgaria si Ungaria. "Pentru anul acesta ne-am bugetat savindem 285.000 de metri cubi de BCA, fata de 150.000 de metri cubicat a fost cantitatea pe care am importat-o anul trecut in Romania.Fabrica este in prezent in probe tehnologice, urmand ca incepanddin luna aprilie sa fie deschiderea oficiala", spune MarianRaducanu, directorul comercial al Xella Ro, divizia locala agrupului Xella. Investitia in unitatea de productie de la Paulestis-a ridicat la 32 mil. euro, capacitatea instalata de productiefiind de 400.000 de tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO