Companii

Astral Telecom, gata pentru telefonia fixa

02.12.2003, 00:00 20

Astral Telecom, unul dintre cei mai importanti operatori de comunicatii din Romania, a mai facut un pas important pentru a intra serios pe piata telefoniei fixe: dupa interconectarea cu RomTelecom si Orange, a reusit acest lucru si cu Connex.
"In prezent, Astral Telecom este singurul operator alternativ de la liberalizarea pietei de comunicatii electronice din Romania care se pregateste sa lanseze servicii de telefonie fixa nationale inainte de sfirsitul anului 2003", a declarat Dinu Malacopol, director executiv al Diviziei Internet & Data a companiei.
In prima parte a lunii decembrie, compania va lansa oferta comerciala pentru telefonia fixa, intr-o prima etapa, in orasele Bucuresti, Cluj-Napoca, Galati si Braila. Astral Telecom isi propune sa extinda serviciul de telefonie fixa la nivel national, pe parcursul anului viitor, estimind ca va atrage, pina la sfirsitul lui 2004, circa 170.000 de abonati.
Serviciul de telefonie fixa face parte dintr-un pachet integrat de servicii - telefonie, Internet si cablu. In acest pachet vor fi introduse si servicii de telefonie mobila printr-un parteneriat. Astral Telecom va functiona in aceasta din urma situatie ca  dealer. Principala categorie de clienti vizata de companie sunt firmele mici si mijlocii si in general clientii din sectorul business, conform lui Dinu Malacopol.De altfel, Astral Telecom are printre clienti trei ministere, Ambasada SUA si Banca Transilvania.Operatorul a alocat pentru pachetul de servicii de telefonie, Internet si cablu circa 30 de milioane de dolari, fiind deja investiti 22 de milioane de dolari.Astral Telecom este detinut in proportie de 74% de investitori finaciari, dintre care se remarca AIG New Europe Fund (25%). Acest fond a adus la Astral, in 2000, 20 de milioane de dolari ca investitie directa, ceea ce i-a permis operatorului sa faca achizitii importante pe piata cablu TV si a Internetului cum ar fi Kappa.Restul de 26% din actiuni este detinut de antreprenori romani.In 2002, veniturile Astral Telecom au atins 38 milioane de dolari, si se vor ridica in acest an la 44 milioane de dolari.EBITDA (profitul inainte de deducerea amortizarilor, taxelor si dobanzilor) este estimat sa creasca de la 13,5 millioane de dolari (2002) la 15,7 milioane de dolari (2003). victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO