Companii

Athenee Palace Hilton incepe in vara procesul de renovare a camerelor

08.04.2005, 00:30 78

Athenee Palace Hilton, unul din principalele hoteluri de cinci stele de pe piata Bucurestiului, va incepe in vara acestui an un program de investitii in valoare de 3 milioane de dolari (2,3 mil. euro) in renovarea camerelor, dupa ce anul trecut a realizat o cifra de afaceri peste asteptari.

"Proiectul de investitii va incepe in luna august si va avea ca scop renovarea extensiva a camerelor si dotarea acestora cu facilitati suplimentare de conectare de la Internet si divertisment. Lucrarile vor dura 18 luni, insa activitatea hotelului nu va fi intrerupta, intrucat acestea se vor desfasura treptat", a spus Bert Fol, directorul general al hotelului Hilton.

Cifra de afaceri realizata anul trecut a depasit suma de 22 de milioane de dolari (17,7 milioane de euro), in urma unei cresteri de aproape 25% fata de anul precedent.

"Anul 2004 a fost unul dintre cei mai buni ani de la deschiderea hotelului si a fost si primul an in care gradul de ocupare a depasit pragul de 70%. Si tarifele au crescut, ca urmare a deprecierii dolarului fata de moneda nationala", a precizat Fol.

El a spus ca cea mai mare parte a incasarilor hotelului este in dolari, in timp ce costurile sunt in lei, iar evolutia cursului valutar de anul trecut a impus o crestere a tarifelor cu circa 10-15%.

Profitul net al hotelului a crescut cu peste 30% in 2004 fata de 2003.

Un alt proiect pentru 2005 consta in renovarea completa a restaurantului la Pergola si transformarea acestuia intr-un restaurant tematic.

Anul trecut, hotelul a realizat investitii pentru renovarea clubului de sanatate (Health Club), precum si in schimbarea televizoarelor din camere, dotarea cu acces la Internet de mare viteza (wirless high speed broadband Internet) si noi facilitati de divertisment.

Fol spune ca veniturile din organizarea de conferinte, evenimente, baruri si restuarante au fost cele mai dinamice anul trecut. "Aceasta activitate aduce circa o treime din veniturile hotelului", a precizat el.

Alte hoteluri de cinci stele pe piata Capitalei sunt J.W. Marriott, Crowne Plaza, Howard Johnson si Intercontinental.

"Deocamdata nu exista informatii legate de deschiderea unui nou hotel de cinci stele, dar cred ca vor intra nume noi pe piata Capitalei. Spun asta pentru ca dupa deschiderea de anul trecut a hotelului Howard Johnson, gradul de ocupare al celorlalte hoteluri nu a scazut, ci dimpotriva, a crescut. Influxul de investitii straine directe din Romania creste, ca si cererea din partea companiilor pentru servicii hoteliere", apreciaza Bert Fol.

Scotian de origine, Bert Fol a preluat conducerea hotelului Hilton din Bucuresti in urma cu doi ani si jumatate. Anterior el a condus operatiunile altor sase hoteluri marca Hilton in Anglia, Egipt, Grecia si Scotia.

Athenee Palace Hilton este detinut de compania Athenee Phenix Group, o companie cu un actionariat divers. Fol a confirmat faptul ca hotelul urmeaza sa-si schimbe actionariatul in perioada urmatoare.

"Cu siguranta va avea loc o schimbare de actionariat in cadrul Hilton intrucat o parte din proprietarii francezi intentioneaza sa-si vanda participatiile", a afirmat Fol.

Actionarii Athenee Phenix Group sunt trei companii romanesti (Athenee Palace, C.M.C. International Impex, Hapcorp Romanian) si trei franceze, divizii desprinse din grupul Vivendi (Compagnie Immobiliere Phenix, Feal International si Etudes Generales Constructions Internationales).

georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO