Companii

Australienii de la OZ Minerals îşi încearcă din nou şansele la Cupru Min

Australienii de la OZ Minerals îşi încearcă din nou şansele cu Cupru Min

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

27.04.2012, 12:52 298

Compania australiană OZ Minerals monitorizează situaţia Cupru Min Abrud şi ar putea face o nouă ofertă pentru preluarea companiei dacă procesul de privatizare va fi reluat, scrie presa australiană, citând un director al grupului minier.

Directorul general al OZ Minerals, Terry Burgess, a declarat că grupul nu a fost contactat în vederea reluării ofertei pentu Cupru Min, însă va continua să monitorizeze evenimentele de la Bucureşti.

"Dacă va reveni în actualitate o vom evalua (o nouă ofertă - n.r.), alături de tot ceea ce mai trebuie evaluat. Ceea ce se va întâmpla în continuare depinde de grupul care a câştigat licitaţia, de Guvernul român şi de agenţia implicată în procesul de vânzare. Şi cred că, dacă vom fi interesaţi, va trebui să reevaluăm activul în raport cu celelalte oportunităţi pe care le urmărim", a spus Burgess joi, în Australia, la prezentarea rezultatelor OZ Minerals pentru primul trimestru, potrivit Brisbane Times.

Investitorii australieni au fost dezamăgiţi iniţial că OZ se concentrează pe o companie atât de mică, însă Burgess a arătat că grupul are informaţii nedisponibile publicului.

"Operaţiunile actuale nu reflectă potenţialul real al acelui proiect", a declarat el, notând că mina de la Roşia Poieni ar avea o durată de viaţă de peste zece ani şi ar putea produce 150.000 tone de cupru pe an.

Şeful OZ Minerals a adăugat că urmăreşte oportunităţi de achiziţie de proiecte miniere de cupru şi aur în Peru, Chile, Zambia, Botswana şi Australia.

OZ Minerals a participat la licitaţia pentru privatizarea Cupru Min, însă oferta companiei nu a fost câştigătoare.

Firma canadiană Roman Copper, înregistrată la Toronto, a câştigat la sfârşitul lunii martie licitaţia cu strigare pentu Cupru Min, la un preţ de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori mai mare faţă de preţul de pornire, de 57,3 milioane euro.

Ministerul Economiei a anunţat ulterior că negocierile cu Roman Copper s-au încheiat irevocabil, întrucât firma a respins condiţiile cerute de partea română, astfel că procesul de privatizare va fi reluat.

La licitaţie s-au mai înscris trei firme - OZ Minerals, Dundee Holding Olanda şi Ellatzite Med Ad din Bulgaria, ultima fiind însă descalificată.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

OZ Minerals, cu sediul la Melbourne, s-a format în 2008 prin fuziunea companiilor Oxiana şi Zinifex. Compania este al treilea mare producător de cupru din Australia după valoarea de piaţă, potrivit Bloomberg,

Grupul deţine în Australia două proiecte de exploatare a zăcămintelor de cupru şi explorează alte două perimetre, unul în Statele Unite şi unul în Cambodgia.

Compania australiană se confrunta cu probleme financiare serioase în 2008 şi a încheiat în 2009 un acord de vânzare cu compania chineză Minmetals. Guvernul australian a blocat tranzacţia din considerente de securitate naţională, deoarece una dintre exploatările OZ Minerals este situată în apropierea unei importante baze militare.

Grupul chinez a cumpărat apoi majoritatea activelor OZ Minerals, cu excepţia exploatării respective şi a unor licenţe de explorare.

Tranzacţia a fost finalizată în iunie 2009, compania australiană încasând 1,35 miliarde de dolari. Banii au fost folosiţi pentru plata datoriilor, rezolvând situaţia financiară sensibilă a OZ.

Tot în iunie 2009, compania a vândut către o altă companie chineză un proiect de metale preţioase din Indonezia pentru 217,5 milioane de dolari.

Potrivit raportului trimestrial prezentat joi, OZ Minerals a produs în primele trei luni ale acestui an peste 27.000 de tone de cupru şi 38.900 uncii de aur (aproximativ 1,2 tone).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO