Companii

Austriecii de la Hyposwiss au pus ochii si pe Uzinexport

26.02.2004, 00:00 40



Grupul financiar austriac Hyposwiss a cumparat de curand 8,85% din actiunile companiei romanesti de comert Uzinexport, conform raportarilor Bursei Electronice Rasdaq, pe care este listata compania.



Raportarea a avut loc dupa ce pe piata au fost efectuate, in ultimile sedinte, mai multe tranzactii majore, la pretul de 15.000 lei/actiune. La acesta cotatie, participatia Hyposwiss in companie a necesitat o investitie de circa 480.000 de euro.



In urma acestei achizitii, grupul austriac, care a inceput sa investeasca pe piata romaneasca de capital anul trecut, devine unul din cei mai importanti actionari ai Uzinexport. Pana la intrarea austriecilor, singurul actionar semnificativ al companiei era societatea Uzin International, cu 20% din actiuni. Participatii importante, insa sub 5%, detin si o parte din salariatii Uzinexport.



In ultimul an, Hyposwiss a investit in Romania in special prin intermediul fondului Danube Tiger, care ajunsese la sfarsitul anului trecut la o expunere de peste 20 de milioane de euro pe obligatiuni si actiuni romanesti, reprezentand mai mult de 20% din activele totale ale fondului.



Activele totale ale fondului, care a fost ridicat pentru a investi in special in Austria si Romania, aveau la sfarsitul lui 2003 o valoare de 106,58 milioane euro.



Danube Tiger are in portofoliu obligatiuni Petrom, CFR Marfa si ale Romaniei (emise de Ministerul Finantelor) si a devenit actionar al Petrom, Banca Transilvania si alte companii romanesti.



Fondul actioneaza pe piata de capital romaneasc in special prin intermediul societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI), parte a grupului austriac Raiffeisen.



Danube Tiger a fost ridicat in 2002 pentru a beneficia de cresterea burselor de actiuni din Europa Centrala si de Est (in special Austria si Romania) si de randamentul ridicat oferit de obligatiunile emise de companiile sau tarile din zona.



Uzinexport este una din cele mai profitabile companii de pe Rasdaq, inregistrand in 2002 venituri totale de 624 miliarde lei si un profit net de 256,24 miliarde lei.



De la inceputul acestui an, actiunile Uzinexport au crescut puternic, de la 9.000 lei/actiune la 14.000 - 15.000 lei/actiune.



Compania a ajuns astfel la o capitalizare bursiera de 5,5 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO