Companii

Austriecii de la Vivatis: Vom intra in industria alimentara anul viitor printr-o achizitie

Austriecii de la Vivatis: Vom intra in industria alimentara anul viitor printr-o achizitie

Austriecii de la Vivatis ar putea intra pe piata preparatelor din carne sau pe cea a lactatelor

20.06.2007, 18:02 36

Vivatis, unul dintre principalii jucatori din piata austriaca a preparatelor din carne, cu afaceri de aproximativ 550 mil. euro, intentioneaza sa intre anul viitor pe piata locala printr-o achizitie in industria alimentara.
"Nu vrem sa facem un proiect greenfield deoarece ar fi mult prea riscant. Anul viitor vom intra pe piata romaneasca prin intermediul unei achizitii, dar nu vizam in mod special piata preparatelor din carne, ci companii din industria alimentara", a declarat Friedrich Seher, directorul executiv al companiei Vivatis Holding, cu sediul in Linz, Austria.
Reprezentantii Vivatis au adaugat ca printre tintele de achizitii se numara companiile bine stabilite in piata, care au deja o anumita experienta in industria agroalimentara locala. Reprezentantii grupului austriac nu au dorit insa sa precizeze care sunt companiile aflate pe lista de achizitii.
"Avem activitati puternice de export, majoritatea in Europa de Est, dar si in Italia si Germania, iar acum telul nostru este sa ne extindem afacerile pe piata europeana prin crearea unor filiale in alte tari. De aceea suntem interesati de mai multe proiecte care ne vor ajuta sa crestem afacerile companiei, dar care in acest moment sunt doar in stadiul de evaluare", a spus Seher.
Principalele tari vizate de compania austriaca sunt Romania, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia si Croatia.
Vivatis a mai incercat sa intre pe piata romaneasca in urma cu doi ani, printr-o propunere de asociere cu unul dintre cei mai mari producatori locali de preparate din carne, Aldis Calarasi. Reprezentantii companiei Aldis au refuzat insa aceasta tranzactie.
Compania austriaca a intentionat sa realizeze impreuna cu producatorul Agricola International din Bacau o societate mixta care sa asigure preluarea deseurilor de abator din zona Bacaului pentru a obtine materia prima necesara fabricilor care produc alimente pentru caini si pisici.
"Am avut mai multe intrevederi cu Vivatis pentru realizarea acestei companii mixte, dar deocamdata acest proiect stationeaza", a declarat Gheorghe Antochi, directorul general al Agricola International Bacau.
Vivatis este un jucator puternic pe piata austriaca a preparatelor din carne si a produselor lactate, dar si in tarile est-europene, detinand marcile Karnerta, Landhof, Loidl, Maresi, Senna. Compania austriaca a avut in 2006 o cifra de afaceri de 531 mil. de euro si 1.691 de angajati, exporturile reprezentand 20% din cifra de afaceri a producatorului.
Intr-o piata a preparatelor din carne estimata la aproximativ un miliard de euro si dominata in majoritate de afaceri de familie, singurul producator strain in topul primilor zece jucatori este in prezent Tabco-Campofrio, filiala producatorului spaniol cu acelasi nume.
Printre principalii producatori din piata se numara companiile CrisTim, Aldis, Angst si Elit.

Efectele intrarii Vivatis
Creste competitia in industria alimentara, austreicii avand o prezenta solida pe pietele din Slovacia, Ungaria sau Cehia
Potential client pentru banci, companii de asigurari, companii de dezvoltare imobiliara
Posibilitatea de a deschide noi piete, cum ar fi hrana pentru animale, dominate in prezent de importuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO