Companii

AVAB esaloneaza datorii de 45 mil. dolari

13.05.2003, 00:00 25

Pentru a evita intrarea in faliment si pentru relansarea activitatii, societatile Astra Vagoane Arad si Industrializarea Laptelui Harghita vor beneficia de esalonarea datoriilor detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) care, in total, se ridica la aproape 45 milioane de dolari.
In plus, cele doua companii trebuie sa prezinte AVAB, pana la finele acestei luni, un plan de afaceri si unul de investitii pentru urmatorii cinci ani.
Aceste masuri sunt prevazute in ordonanta de urgenta privind unele masuri de restructurare financiara a creantelor detinute de AVAB asupra unor societati comerciale de pe plarformele industriale Arad si Harghita, adoptata recent de guvern. 
In expunerea de motive se arata ca, in cazul societatii din Arad, "unic producator national de vagoane de calatori care corespund normelor europene si internationale", exista o problema sociala, dar si un interes economic, firma avand in derulare un contract de montare a 63 de automotoare Siemens pana in 2007.
Datoria Astra Vagoane Arad se ridica la 33,3 milioane de dolari si a fost preluata de AVAB de la Ministerul Finantelor, care a garantat trei credite externe contractate de firma. Autoritatea a avut si o creanta preluata de la Bancorex, pe care societatea din Arad a achitat-o integral.
In ceea ce priveste Industrializarea Laptelui Harghita, creanta detinuta de AVAB are o valoare de 12,7 milioane de dolari, din care firma a achitat aproximativ 900 de mii de dolari. Unitatea din Harghita este unicul producator din Romania de lapte praf pentru copii sugari, tip Lactovit, si aprovizioneaza un numar de 28 de judete.
Actul normativ mai aproba si transmiterea fara plata a activelor societatii Sanevit Arad, producator de seringi si ace medicale de unica folosinta, in administrarea Ministerului Sanatatii pentru infiintarea unei societati comerciale pe actiuni care sa produca aparatura si instrumente medicale. Valoarea totala a bunurilor se ridica in acest caz la 8,6 milioane de dolari.
Autoritatea are de recuperat 60,9 mil. $, suma platita de Ministerul Finantelor ca urmare a executiei garantiilor de stat pentru imprumutul extern acordat societatii aradene.
Pentru recuperarea creantei, AVAB a incercat sa vanda fabrica la licitatia, dar nu a avut ofertanti. In aceste conditii, Autoritatea si-a  adjudecat fabrica in contul creantei, la o valoare de 8,6 mil. $.
AVAB va cere initierea falimentului Sanevit si va demara in justitie actiunea de atragere a raspunderii personale a administratorilor si actionarilor societatii. Presedintele AVAB, Ionel Blanculescu declara recent ca in acest caz raspunderea personala s-ar putea ridica la 50 de milioane de dolari. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO