Companii

AVAS blocheaza conturile SIF Moldova

06.06.2006, 00:00 13

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a dispus blocarea conturilor SIF Moldova cu scopul retinerii si apoi virarii catre stat a sumei de 6,8 milioane de dolari (5,3 mil. euro).

AVAS cere aceasta suma in contul biletelor la ordin prin care Fondul Proprietatii Private II, Moldova, al carui urmas este societatea de investitii financiare (SIF), a avalizat (garantat ca va rambursa) valoarea mai multor titluri de credit emise de diverse societati, in cazul in care acestia nu isi vor onora obligatiile in urma unui imprumut luat de la o banca, lucru care s-a si intamplat.

SIF Moldova a precizat ieri ca sumele pretinse de AVAS nu sunt provizionate. Astfel, daca Autoritatea le va executa, SIF va inregistra pierderi. SIF Moldova a mai precizat ca intentia AVAS de a deschide litigii in instanta pe tema acestor bilete la ordin este nejustifuicata deoarece acesta au fost deja anulate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

In perioada 1992-1996, FPP Moldova a garantat mai multe titluri de valoare pentru ca anumite societati comerciale sa ia credite de la Bancorex. Corneliu Iacubov, fost sef al FPP Moldova era considerat principalul artizan al acestor garantari. AVAB (in prezent AVAS) a preluat de la Bancorex creditele neperformante inclusiv aceste afaceri.

Conducerea SIF Moldova a precizat ca va contesta in instanta decizia Autoritatii.

"Vom contesta in instanta decizia AVAS de executare. Suma ca atare in valoarea pretinsa de AVAS nu poate fi justificata", a declarat pentru ZF Costel Ceocea, vicepresedintele SIF Moldova.

Potrivit situatiei de la finalul anului trecut, dintr-un total de opt litigii decurgand din bilete la ordin avalizate de catre fostul Fond al Proprietatii Private II Moldova se finalizasera cinci litigii, valoarea lor insumata fiind de peste 8,2 milioane de dolari (6,5 mil. euro). Cele mai mare valoare a biletelor de ordin se gasea in cazul titlurilor avalizate pentru societatile SGI SRL Bucuresti, cu o valoare de 3,5 milioane de dolari si Digicom SA Bucuresti, cu 3,03 milioane de dolari.

AVAS a transmis Bancii Transilvania un ordin prin care cere infiintarea propririi asupra unei sume de 6,8 milioane de dolari, bani pe care SIF Moldova ii are in acel cont si pe care AVAS vrea sa ii recupereze.

La inceputul lunii aprilie, SIF Moldova primise din partea AVAS o comunicare pentru o creanta in valoare de 7,6 milioane de dolari.

Reprezentantii SIF Moldova au precizat la acea data ca suma pretinsa de AVAS este insusita partial de societate, urmand sa se clarifice in perioada urmatoare cu AVAS in privinta cuantumului sumei si a modalitatilor de plata, conform protocolului incheiat la finalul lunii august 2003.

SIF Moldova a inregistrat pe primele patru luni un profit net de 1,1 milioane de euro in conditiile in care nu a incasat dividendele de la societatile aflate in portofoliu. Profitul pe 2005 al societatii s-a ridicat la 13,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO