Companii

AVAS: privatizarea Electroputere, pana in octombrie

30.07.2004, 00:00 13

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) intentioneaza sa treaca in proprietate privata, pana la sfarsitul lunii octombrie, societatile Electroputere Craiova, Giurgiu Nav si Uztel Ploiesti, subiectul fiind discutat cu o delegatie a Fondului Monatar International (FMI).
Una din temele analizate de conducerea presedintele AVAS, Mircea Ursache, cu delegatia FMI condusa de negociatorul-sef pentru Romania, Neven Mates, a vizat privatizarea celor 150 de societati din portofoliul AVAS care vor fi trecute in proprietate privata prin forte proprii, fara existenta unui program de restructurare convenit cu FMI sau Banca Mondiala.
"Am convenit sa facem privatizari in calupuri de cite 20 de societati, etapizat, astfel incit sa putem, intr-un timp absolut onorabil, undeva poate pina la jumatatea anului viitor, sa terminam si cele 150 de societati", a spus Ursache.
Portofoliul AVAS contine in prezent aproape 400 de societati, din care 150 au capital majoritar de stat si vor intra in proces de privatizare.
AVAS doreste sa vinda, pe piata bursiera, pachetele minoritare de actiuni pe care le controleaza la diverse societati.
O delegatie a FMI se afla in vizita in Romania, pentru a discuta cu autoritatile romane proiectul de buget pentru anul 2005, precum si reforma in domeniul sanatatii si al pensiilor.
Echipa institutiei realizeaza prima evaluare a acordului de tip precautionary stand-by, aprobet de conducerea Fondului la jumatatea acestui an.
Electroputere, Giurgiu Nav si Uztel sint ultimele trei societati incluse in programul PSAL 1.
Producatorul de motoare, generatoare si transformatoare electrice Electroputere Craiova a fost scos de mai multe ori la privatizare, in perioada 2001-2003, fara ca procesul sa se incheie cu semnarea contractului.
Un consortiu format din companiile General Motors Corporation si Karsdorfer Eisenbahngesellshaft a depus, in 2001, singura oferta pentru Electroputere. Desi Autoritatea pentru Privatizare a prelungit termenul de valabilitate a ofertei de pret pina in iunie si, respectiv, septembrie 2002, contractul de privatizare nu a fost finalizat.
In 2003, scrisorile de intentie primite au vizat doar preluarea unor sectii ale societatii din Craiova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO