Companii

Azomures a avut un an slab din punct de vedere financiar

15.02.2005, 00:00 17

Combinatul de producere de ingrasaminte Azomures Targu Mures a raportat pentru anul trecut o scadere a profitului net cu circa 43% fata de anul anterior pana la valoarea de 7,2 milioane euro (circa 294 miliarde lei), conform rezultatelor preliminare.
Rentabilitatea companiei a scazut anul trecut pe fondul majorarii pretului la gazele naturale, care au o influenta puternica asupra afacerilor Azomures Targu Mures.
Compania a inregistrat un usor recul al cifrei de afaceri de la 163 milioane euro (6.120 miliarde lei) la finele anului 2003 pana la 160 milioane euro (6.511 miliarde lei) in 2004.
Pe de alta parte, veniturile totale ale companiei s-au majorat cu circa 8% pana la un nivel de 185 milioane euro.
Conducerea combinatului de la Targu Mures estima la finele anului trecut un profit brut de numai 3 milioane dolari (2,4 milioane euro), de peste patru ori mai mic fata de anul anterior in urma cresterii pretului la gaze.
Factura companiei la gaze a crescut in interval de un an cu circa 40 milioane dolari (32,2 milioane euro), potrivit reprezentantilor companiei.
Productia combinatului de la Targu Mures a fost estimata pentru 2004 la aproximativ 1,3 milioane de tone de ingrasaminte, din care 75-80% destinata exportului.
Azomures a fost privatizata in 1998, actionarul majoritar fiind Transworld Fertilizers Holding Luxemburg.
De la inceputul anului 2004, capitalul societatii a fost majorat cu peste 150 miliarde lei (circa 3,7 milioane euro) pana la valoarea de 526 miliarde lei (circa 13 milioane euro), conform ultimelor date disponibile.
In cursul anului trecut, sindicalistii de la Azomures au intrat in conflict de mai multe ori cu conducerea combinatului, ajungandu-se chiar la lamurirea diferendelor in instanta.
Activitatea combinatului a intampinat dificultati si la inceputul acestui an, cand a comisarii Garzii de Mediu au aplicat o amenda de 90 milioane lei pentru emisiile de amoniac in atmosfera.
Potrivit noului program de masuri care a fost elaborat de comisarii Garzii de Mediu pentru Azomures, conducerea combinatului este obligata sa ia masuri pentru functionarea optima a utilajelor si instalatiilor din dotare, in vederea incadrarii in limitele aprobate de lege, precum si sa anunte orice incident care ar putea duce la poluarea accidentala a atmosferei.
Actiunile Azomures sunt listate la Bursa de Valori, unde acestea se tranzactionau ieri cu 5.450 lei pe actiune, ceea ce indica o capitalizare bursiera de 80,7 milioane euro.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO