Companii

Azomures a iesit in pierdere, chiar daca a vandut mai mult

10.05.2005, 19:45 20

Producatorul de ingrasaminte chimice Azomures Targu Mures a inregistrat pierderi de primele trei luni ale acestui an, chiar daca a reusit sa isi majoreze vanzarile cu 30% in euro. In primele trei luni ale anului trecut compania inregistrase profit.

Combinatul chimic a pierdut 41,7 miliarde de lei (1,1 milioane de euro) pe primele trei luni, fata de un profit de 35,9 miliarde de lei (0,88 milioane de euro) in perioada similara a anului trecut.

Potrivit conducerii societatii, rezultatele financiare mai slabe au fost cauzate de devalorizarea dolarului fata de leu in conditiile in care Azomures exporta cea mai mare parte a productiei, dar si de tendinta de scadere a preturilor la ingrasaminte pe piata externa.

La acestea s-au adaugat cresterea tarifelor pentru transport pe calea ferata si a serviciilor portuare pe care compania le utilizeaza pentru export.

Azomures este actionarul majoritar al operatorului portuar Chimpex Constanta pe care l-a preluat la finalul anului trecut.

Cifra de afaceri a companiei a urcat la 2.097 miliarde de lei (56 milioane de euro) pe primele trei luni, fata de 1.743 miliarde de lei (42 milioane de euro) in perioada similara a anului trecut.

Majorarea cifrei de afaceri a provenit in principal in vanzarea produselor aflate pe stoc. Azomures a produs cu 12% mai putin fata perioada similara a anului trecut. Compania si-a majorat insa livrarile de produse chimice la export cu 10%, in timp ce vanzarile pe piata interna au scazut cu 6.7%.

Rezultatele financiare nu au fost afectate de scumpirea gazului metan, principala materie prima pentru productia de ingrasaminte. Preturile la gaz pe piata romaneasca au fost operate la finalul trimestrului al doilea.

Compania si-a propus pentru acest an, prin bugetul de venituri si cheltuieli, un profit net de 23,8 mld. lei (0,64 mil. euro la un curs al euro de 37.000 de lei), de aproape 11 ori mai mic fata de profitul de anul trecut.

Compania, impreuna cu alti producatori de ingrasaminte chimice, poarta in prezent discutii cu reprezentantii guvernamentali pentru rezolvarea problemei pretului la gazul metan, care le afecteaza profitabilitatea.

Actiunile Azomures au incheiat sedinta bursiera de ieri la 2.740 lei/actiune, pret neschimbat fata de cel de la finalul saptamanii trecute.

Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 40 de milioane de euro. Compania a pierdut aproximativ jumatate din valoarea de piata in ultimele doua luni dupa anuntarea scumpirii gazului metan. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO