Companii

Azomures: cresterea costurilor a dus la o scadere a profitului cu 85%

01.11.2004, 00:00 16

Producatorul de ingrasaminte Azomures Targu-Mures a raportat la  noua luni  un profit net de 1,73 milioane de euro, in scadere cu 85%, de la 11,5 milioane de euro, cistigul aferent primelor noua luni ale anului anterior.
Azomures a inregistrat dupa trei trimestre o cifra de afaceri  de 116,6 milioane de euro, fata de 120 milioane de euro, in perioada similara a anului trecut. Veniturile totale s-au mentinut la un nivel relativ constant, de aproximativ 126 milioane de euro, in timp ce cheltuielile totale s-au majorat de la 112 milioane de euro, la 124 milioane de euro.
Principala cauza a  cresteri cheltuielilor a fost majorarea costurilor cu materia prima si materialele consumabile , cu aproximativ 11,5 milioane de euro fata de anul trecut. Aceasta crestere se datoreaza in principal majorarii tarifelor la gazul metan, care reprezinta in jur de 60% din costul de productie al ingrasamintelor.
Anul trecut, Azomures a obtinut o cifra de afaceri de aproximativ 163 milioane de euro, la cursul mediu de 37.500 lei/dolar comunicat de BNR. Rezultatele de anul trecut ale companiei au fost influentate de programul guvernamental de subventionare al ingrasamintelor folosite in agricultura.
Luna trecuta, Azomures a devenit actionarul majoritar al operatorului portuar Chimpex Constanta, in urma preluarii a unui pachet de peste 2 milioane actiuni, reprezentand 74,3% din capitalul  companiei. Azomures este si unul din partenerii comerciali ai Chimpex.Actiunile Chimpex sunt listate pe Rasdaq, ultimul pret la care s-au efectuat tranzactii  fiind de 41.000 de lei pe actiune. La acest pret, pachetul detinut de Azomures este de aproximativ 2,04 milioane de euro.
Peste 50% din produsele combinatului de ingrasaminte sunt destinate exportului, Azomures fiind singurul producator de melamina si materiale fotosensibile din tara. Azomures are in prezent aproximativ 3.600 de angajati.
Azomures a fost privatizata in 1998, actionarul majoritar fiind Transworld Fertilizers Holding Luxemburg, care detine 55,97% din capital. Alti actionari semnificativi sunt fondurile de investitii Broadhurst Investments si Lindsell Enterprises Ltd, care au in proprietate 20,75% din actiunile Azomures, AVAS, cu 7,69% din actiuni si Azomures Holdings cu 9,99% din actiuni.
La inceputul acestui an, actionarii Azomures au aprobat majorarea capitalului social  de la 376,4 miliarde lei (9,18 milioane euro), la 526,1 miliarde lei (12,83 milioane euro), prin aport in numerar al actionarilor.
Prin majorarea capitalului social s-a urmarit sustinerea planului de investitii al combinatului, care in 2003 s-a ridicat la 11,45 milioane de euro, din care circa 6,7 milioane de euro pentru protectia mediului, restul fiind pentru retehnologizare.
Actiunile Azomures sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, ultimul pret la care s-au efectuat vineri tranzactii cu actiunile companiei fiind de 4.190 lei pentru o actiune, in crestere cu 6,6% fata de sedinta de tranzactionare precedenta. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de aproximativ 53,7 milioane de euro.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO