Companii

Bădin, Deloitte: Deciziile unor tribunalelor fiscale ar clarifica multe din problemele pe care contribuabilii le au cu privire la interpretarea legii fiscale

Bădin, Deloitte: Deciziile unor tribunalelor fiscale ar...

Autor: Claudia Medrega

26.10.2014, 14:00 207

Înfiinţarea unor tribunale fiscale şi deciziile luate de acestea ar clarifica multe dintre problemele pe care contribuabilii români le au cu privire la interpretarea legii fiscale, este de părere Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice la Deloitte România.

De-a lungul ultimilor ani, numeroşi oameni de afaceri şi asociaţii de profil au cerut crearea unor instanţe specializate pe probleme fiscale în România. 

„Existenţa unor tribunale fiscale ar rezolva din probleme, precum lipsa specializării în drept fiscal a judecătorilor şi termenele prelungite de soluţionare. Mai mult, deşi sistemul juridic român de tip civil/continental nu permite ca soluţii ale tribunalului să poată fi folosite în speţe ulterioare similare, consider că prin deciziile tribunalelor fiscale s-ar clarifica multe din problemele pe care contribuabilii le au cu privire la interpretarea legii fiscale“, susţine Bădin.

În prezent, cel mai scurt termen de judecată este de 182 de zile, iar termenul mediu de finalizare a unui dosar de contencios fiscal este de circa 3 ani. Este posibil ca tocmai lipsa de cunoaştere de către judecători a fenomenului fiscal poate să ducă la astfel de întârzieri, în opinia lui Bădin.

Necesitatea specializării tribunalelor în aspecte fiscale a fost recunoscută în Germania, Franţa şi Bulgaria, jurisdicţii în care astfel de structuri funcţionează deja de câţiva ani. În afara Uniunii Europene tribunalele fiscale au o largă răspândire, atât în ţări dezvoltate precum SUA sau Canada, dar şi în ţări în curs de dezvoltare, precum cele din America Latină sau Rusia, mai spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO