Companii

Băncile mai bagă bani în imobiliare: turnurile City Gate, refinanţate cu 80 mil. euro

Băncile mai bagă bani în imobiliare: turnurile City Gate, refinanţate cu 80 mil. euro
12.08.2010, 23:57 145

Proprietarii turnurilor de birouri City Gate din Piaţa PreseiLibere au obţinut cel mai mare credit pentru un proiect imobiliarîn acest an, accesând o refinanţare de 80 de milioane de euro de labăncile Alpha Bank, Bank of Cyprus şi Eurobank EFG.
Creditul acordat de aceste bănci vine să contrazică faptul cărobinetul finanţărilor imobiliare este complet închis, dar pe dealtă parte aceste firme şi-au asumat un risc destul de redus, încondiţiile în care construcţia a fost finalizată, spaţiile clădiriisunt aproape 90% închiriate, iar veniturile anuale generate dechirii pot fi estimate la aproape 10 milioane de euro înprezent.
"Aceasta este cea mai mare tranzacţie de refinanţare imobiliarărealizată în România anul acesta", a declarat Hagai Harel,Interna­tional Development Manager al GTC.

300.000 de metri pătraţi de birouri goale
Turnurile, a căror construcţie a fost finalizată în acest an, suntdeţinute de compania israeliană Globe Trade Center (59%) şi greciide la Blue House Capital (41%), costurile de dezvoltare aleproiectului cu o suprafaţă închiriabilă de 46.000 mp ridi­cându-sela peste 100 de milioane de euro.
Printre chiriaşii clădirii se numără companiile Rompetrol,Romtelecom, Millen­nium Bank şi Microsoft, care plătesc lunar ochirie de circa 18-20 euro/metrul pătrat.
Potrivit informaţiilor de la Arhiva Reală a Garanţiilor Imobiliare,proprietarii City Gate au accesat două credite cu o valoarecumulată de 45 de milioane de euro în timpul construcţiei celordouă turnuri cu 18 etaje, împrumuturile fiind acordate de cătrebăncile Alpha Bank şi Raiffeisen.
Pe de altă parte, în Bucureşti sunt aproape 300.000 de metripătraţi de birouri goale, motiv pentru care băncile evită să acordefinanţări pentru noi proiecte. Nici 2009 nu a fost un an mai bunpentru piaţa de birouri. Astfel, cel mai mare credit acordat anultrecut pe acest segment a fost tot o refinanţare, Erste acordând 60de milioane de euro către proprietarii primelor două clădiri dinproiectul Sema Parc, austriecii de la Europolis.

A doua finanţare ca mărime
Potrivit informaţiilor existente, finanţarea obţinută de GTC şiBlue House pentru City Gate este a doua cea mai mare din piaţa debirouri, după creditul de 92,7 milioane de euro acordat deInvestkredit şi Bank Austria pentru construcţia ansamblului SwanOffice Park din Pipera, aflat în construcţie.
GTC şi Blue House sunt doi dintre cei mai importanţi dezvoltatoride birouri din Bucureşti. În timp ce GTC a mai construit clădirileEurope House şi America House din Piaţa Victoriei, vândute ulteriorpentru aproape 150 de milioane de euro, Blue House are înportofoliu clădirile Victoria Center şi Olympia Tower, cu chiriaşiprecum Ursus, Citigroup sau Eureko.


Spaniolii de la GEA spun că au luat 10 mil. euro de labancă pentru Laguna Residence
Grupul spaniol Gea 21 a anunţat că a obţinut o finanţare de peste10 milioane de euro de la o bancă spaniolă pentru complexulrezidenţial Laguna Residence din apropierea Lacului Tei dinBucureşti, astfel că primele locuinţe din totalul de 500 vor filivrate la sfârşitul anului sau începutul lui 2011.
"O bancă spaniolă a aprobat cererea de finanţare pentru ansamblulrezidenţial de pe malul Lacului Tei, Laguna Residence. Semnareacontractului de finanţare bancară este prevăzută a avea loc laînceputul lunii septembrie", spun reprezentanţii firmei spaniole.Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO