Companii

Barometrul Keysfin: Unu din doi manageri indică un avans economic de 4,5% în 2018

Barometrul Keysfin: Unu din doi manageri indică un avans...

Autor: Cristina Bellu

11.01.2018, 10:31 91

Oamenii de afaceri privesc cu un optimism temperat şi chiar cu unele semne de îngrijorare evoluţia reală a economiei în acest an, inflaţia, deprecierea leului şi incertitudinile legate de cadrul fiscal fiind principalele semnale ridicate de mediul de business, potrivit rezultatelor Barometrului de opinie Keysfin, la care au răspuns peste 150 de oameni de afaceri.

Aceştia consideră că economia României va continua să crească în 2018, însă avansul se va tempera semnificativ faţă de cel înregistrat anul trecut, astfel că 54% dintre managerii chestionaţi au estimat o creştere a PIB-ului între 4-4,5%, 23% au indicat un avans economic peste nivelul de 5 procente, în timp ce 7% consideră că PIB-ul va creşte cu mai puţin de 4%.

Comparativ cu ediţia anterioară a barometrului de opinie, experţii KeysFin remarcă creşterea gradului de incertitudine privind perspectivele economiei şi scăderea optimismului oamenilor de afaceri.

“Codul Fiscal reprezintă principala preocupare a mediului de business. Schimbările semnificative din ultima parte a anului trecut şi perspectivele unor noi modificări în acest domeniu ridică cele mai mari semne de întrebare. În condiţiile unui cadru fiscal instabil, mulţi dintre oamenii de afaceri şi-au amânat planurile de investiţii, de extindere a afacerilor, şi asta mai cu seamă că provocările de ordin fiscal sunt însoţite şi de perspectiva scumpirii semnificative a creditării în România”, au explicat analiştii de la KeysFin.

Incertitudinile legate de Codul Fiscal se află, astfel, în topul riscurilor pentru economie, fiind identificat de mai mult de 76% dintre respondenţi.
Inflaţia (65%), evoluţia leului (53%), criza de pe piaţa forţei de muncă (51%) şi scumpirea creditării (38%) au fost menţionate, de asemenea, pe lista principalelor riscuri pentru economie.

Investitorii au mai menţionat la capitolul riscuri pentru economie ,,zgomotul” de pe scena politică şi o posibilă înrăutăţire a situaţiei economice mondiale.

Datele barometrului indică faptul că evoluţia economică pozitivă din primul semestru al anului ar urma să fie impulsionată în primul rând de consum, astfel că  72% dintre oamenii de afaceri au menţionat comerţul  ca fiind sectorul care va performa cel mai mult.

“Creşterile de salarii şi pensii vor influenţa semnificativ acest segment însă nu în aceeaşi măsură ca în 2017, având în vedere scumpirile preconizate de producători şi comercianţi pe fondul deprecierii monedei naţionale”, menţionează analiştii KeysFin.

În contextul creşterii consumului, mare parte dintre oamenii de afaceri (62%) se aşteaptă ca serviciile să înregistreze, de asemenea, un avans consistent.
În topul domeniilor de activitate care vor performa în 2018, 34% dintre cei care şi-au exprimat opiniile au menţionat agricultura, iar 31% au indicat construcţiile. 29% dintre investitori au trecut pe listă turismul, 17% au indicat transporturile iar 12% sectorul IT.

Barometrul KeysFin privind economia românească a fost realizat în perioada 10 – 30 decembrie 2017, pe un eşantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO