Companii

Bataie pe fonduri UE: cereri de 4 euro la 1 euro finantare

Bataie pe fonduri UE: cereri de 4 euro la 1 euro finantare

Agricultorii au depus cele mai multe proiecte, in numar de 724, in ultimele doua zile

21.04.2008, 14:17 16

Atat pentru primul apel din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), cat si pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, valoarea cererilor a depasit bugetul alocat.
Astfel, agricultorii s-au inghesuit in ultimele zile inainte de finalizarea primei sesiuni alocate punerii de proiecte in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), iar valoarea acestora a fost de patru ori mai mare decat suma alocata, adica de 728 mil. euro. Programul, care s-a desfasurat in perioada 3 martie - 28 martie, are alocate 194 mil. euro, iar cu doar doua zile inainte de finalizarea primei sesiuni, romanii nu depusesera decat 149 de proiecte, in valoare de 41 mil. euro, la Agentia Nationala de Plati pentru dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
In primele doua saptamani, agricultorii nu depusesera decat 36 de proiecte, 99% dintre acestea fiind axate pe masura 121 care se refera la infiintarea si modernizarea exploatatiilor agricole, majoritatea fermierilor aplicand pentru achizitionarea de utilaje agricole. Pentru celelalte doua masuri, masura 123, care vizeaza cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, si masura 322, care se refera la infrastructura satelor, nu era depus niciun proiect.
Inghesuiala pentru depunerea dosarelor a fost vizibila in ultimele doua zile cand s-au primit 724 de proiecte, astfel ca la finalul primei perioade numarul proiectelor a fost de 918, iar valoarea acestora se ridica la 728,7 mil. euro.
Cei mai multi bani au fost solicitati de catre agricultorii care au depus proiecte pentru masura 121, in numar de 708, pentru modernizarea exploatatiilor agricole, valoarea totala a acestora ajungand la 291 mil. euro. Pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere s-au depus doar 16 proiecte, in valoare de 31,4 mil. euro, iar primariile au depus 194 de proiecte pentru modernizarea drumurilor comunale sau alimentarea cu apa.
Comisia Europeana a aprobat in martie, Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), prin care Romania poate accesa, pana la sfarsitul lui 2013, fonduri in valoare de aproximativ opt miliarde de euro. Astfel, incepand cu acea data, fermierii au putut depune la Oficiile Judetene pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit proiecte privind investitiile in ferme, in unitati de procesare, dar si pentru infrastructura rurala.
Din totalul de opt miliarde de euro, anul acesta pot fi accesate aproximativ 1,4 mld. euro, dintre care 45% vor merge catre infrastructura satelor (618 mil. euro), 30% catre cresterea valorii produselor agricole si forestiere (428 mil. euro) si 25% catre cei care doresc sa-si infiinteze sau sa-si dezvolte exploatatii agricole (347 mil. euro).
Prima sesiune de depunere a proiectelor a fost cuprinsa intre 3 si 28 martie si inseamna acordarea unor fonduri de pana la 194 mil. euro, urmand ca in 2008 sa mai aiba loc alte cinci sesiuni, primele plati urmand sa se faca in mai.
A doua sesiune de depunere a dosarelor se deruleaza intre 2 aprilie si 25 aprilie, iar bugetul alocat celor trei masuri este de 211,9 mil. euro. Pana la sfarsitul lui 2013, romanii pot accesa fonduri de la Comisia Europeana in valoare de aproximativ 8 miliarde de euro, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala.
Si pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, finantate din Fondul Social European (FSE), numarul cererilor depuse on-line a fost mare. Pana la data de 20 de martie, cand s-a incheiat prima runda a cererilor de propuneri de proiecte finantate prin POS DRU 2007-2013 s-au inregistrat 276 de cereri de finantare, cu o valoare de 623 mil. euro.
Ministerul Muncii a lansat in 15 februarie primele 16 linii de finantare pentru proiecte strategice, in valoare de 177 de milioane de euro. Prin POSDRU, vor putea fi accesate de viitori beneficiari aproximativ 4,253 mld. euro pana in 2013, din care peste 3,400 mld. euro reprezinta contributia de la FSE.
Proiectele abordeaza in principal operatiuni precum: modernizarea sistemelor de educatie si formare profesionala initiala si continua, promovarea invatarii pe tot parcursul vietii, adaptabilitatea lucratorilor si a intreprinderilor, modernizarea serviciului public de ocupare, promovarea masurilor active de ocupare si incluziunea sociala pentru grupurile vulnerabile.
Cele mai multe cereri de finantare au fost primite pentru promovarea culturii antreprenoriale - respectiv 51 de cereri de finantare, pentru promovarea oportunitatilor de ocupare in mediul rural - 27 de cereri si pentru cresterea calitatii invatamantului superior - 25 de cereri.
Cei mai multi bani - 1,61 mld. euro, respectiv 38,37%-, sunt alocati pentru promovarea invatarii pe tot parcursul vietii si pentru adaptarea fortei de munca si a companiilor. Pentru cresterea gradului de ocupare al populatiei inactive, integrarea pe piata muncii si incluziunea sociala sunt disponibili 34,21% din bani, 1,43 mld. euro. Sumele cele mai mici sunt destinate pentru educatie si cercetare, aproximativ 0,98 mld. euro, ceea ce reprezinta 23,55% din fonduri.
In ceea ce priveste cererile de propuneri de proiecte de grant (cu valoare cuprinsa intre minim 50.000 si maxim 500.000 euro), acestea se pot depune incepand cu jumatatea lunii, iar in luna mai 2008 se vor lansa cererile de propuneri de proiecte strategice (cu valoare cuprinsa intre minim 500.000 si maxim 5 mil euro). Banii se vor acorda in maximum 45 de zile de la data depunerii deconturilor.
Programul a fost elaborat de Ministerul Muncii, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, in parteneriat cu structuri ale administratiei publice centrale si locale, parteneri sociali si societatea civila. Cele doua programe operationale finantate din Fondul Social European (resurse umane si dezvoltarea capacitatii administrative) au fost aprobate de CE la sfarsitul lunii noiembrie.
Practic, este vorba despre mai bine de 4 miliarde de euro care vor intra pe piata locala sub forma fondurilor structurale. O mare parte din banii care provin din aceste fonduri si care vor intra atat in companiile din mediul privat, cat si in cele de stat se vor orienta spre formarea angajatilor, fapt ce ajuta firmele de training sa fie castigatori colaterali ai alocarii acestor bani.
Si pentru accesul la Fondul pentru cresterea competitivitatii economice in valoare de peste un miliard de euro destinat IMM-urilor se asteapta un numar mare de cereri.
Incepand cu cinci mai, va incepe prima runda de depunere on-line a cererilor pentru proiecte mari de investitii intre 250.000 de euro si 1,5 mil. de euro.
Bugetul limita este 31,6 milioane de euro, iar termenul de depunere a proiectelor este de trei luni de zile.
Pentru proiectele mici, de pana la 250.000 de euro, data de depunere este continua, incepand cu 26 mai, iar pentru fondurile nerambursabile de pana la 10.000 de euro, in cadrul operatiunii "Sprijin pentru consultanta acordat intreprinderilor mici si mijlocii", pentru care limita bugetului este de 6,34 milioane euro, depunerea proiectelor se face incepand cu 19 mai.


918 proiecte in cadrul PNDR in valoare de 728,7 mil. euro
Bugetul pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) este de aproximativ opt miliarde de euro

Au fost depuse 918 proiecte cu o valoare de 728,7 mil. euro

Valoarea proiectelor pe masura 121 este de aproximativ 291 milioane de euro

Cele mai multe proiecte, in numar de 708, s-au depus pe masura 121, care vizeaza modernizarea exploatatiilor agricole

Pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere s-au depus doar 16 proiecte, in valoare de 31,4 milioane de euro

276 de cereri de finantare in valoare de 623 mil. euro
Bugetul pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) este de peste 4,2 mld. euro

Au fost depuse online 276 de cereri de finantare pentru prima runda

Valoarea acestora este de 623 mil. euro, la o finantare disponibila de 177 mil. euro

Cele mai multe cereri de finantare au fost primite pentru promovarea culturii antreprenoriale - respectiv 51 de cereri de finantare, pentru promovarea oportunitatilor de ocupare in mediul rural - 27 de cereri - si pentru cresterea calitatii invatamantului superior - 25 de cereri

Procesul de evaluare a cererilor de finantare va fi finalizat in aproximativ o luna

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO