Companii

Bauturile alcoolice, in zodia consolidarilor

Bauturile alcoolice, in zodia consolidarilor

Click pentru imaginea intreaga

13.06.2008, 19:21 23

Primul an dupa eliminarea taxelor vamale a reprezentat atat pentru producatorii de bauturi alcoolice cat si pentru importatori un an cu cresteri semnificative ale cifrelor de afaceri.
Pentru importatori insa, 2007 a reprezentat primul an in care au avut loc noi schimbari de portofoliu dupa preluarea Allied Domecq de catre gigantul francez Pernod Ricard cu doi ani in urma.
Astfel, printre cele mai importante mutari se numara preluarea brandurilor Metaxa, Cointreau, Passoa, Remy Martin si Piper Heidsieck de catre BDG Import, distribuitorul whiskey-ului Jack Daniel's, dupa incheierea unui parteneriat cu producatorul francez Remy Cointreau sau parteneriatul dintre Cristalex si producatorul francez Marnier-Lapostolle, pentru distributia unica a brandurilor Grand Marnier si Courvoisier.
Cea mai asteptata schimbare de portofolii va avea loc insa anul acesta prin preluarea de catre Pernod Ricard a brandului Absolut, in prezent comercializat de Cristalex, dupa achizitia la nivel mondial a companiei suedeze Vin & Spirit de catre grupul francez.
Vanzarile de vodca s-au ridicat anul trecut la peste
80 mil. euro (269,6 mil. lei), in crestere cu 13% in lei, in timp ce volumele s-au diminuat cu aproape 8%, potrivit unei analize a companiei de cercetare a pietei Nielsen.
Piata este dominata de producatorii interni, Prodal si Scandic Distilleries, companie din grupul de firme European Drinks detinut de fratii Ioan si Viorel Micula.
Celor doi jucatori mari li se alatura Alexandrion Group Romania, Prodalcom Botosani si Prodvinalco Cluj, care detin o cota de piata valorica de 56%, potrivit studiului Nielsen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO