Companii

Becali: Detin indirect 56% din Arcom si voi prelua compania

Becali: Detin indirect 56% din Arcom si voi prelua compania

Gigi Becali

20.07.2007, 19:05 107

George Becali, patronul echipei Steaua Bucuresti, detine in prezent circa 56% din compania de constructii Arcom din Bucuresti in mod indirect, pentru care a platit circa 20 de milioane de euro.
"In prezent detin indirect circa 56% din societatea Arcom Bucuresti, prin actionari care cumpara in numele meu. Am facut un club al actionarilor care cumpara in numele meu si in circa doua luni cred ca voi prelua intreaga companie", a declarat pentru ZF omul de afaceri.
Arcom s-a aflat in ultima perioada in negocieri cu mai multe firme straine de constructii si cu fonduri de investitii, procesul de vanzare a actiunilor fiind in prezent in derulare.
"Au fost mai multe fonduri de investitii interesate, si din Cehia si din alte tari, insa cand au vazut ca e implicat Gigi Becali s-au retras. I-am trimis sa-si vada de treburile lor ca societatea asta e mea. Le-am zis, vreti sa va luptati cu mine? Sunt prea puternic", afirma patronul echipei Steaua.
In luna iunie, actionari care detin circa 40% din companie si-au manifestat intentia de a vinde participatiile pe care le au in Arcom, numarul acestora crescand intre timp. In prezent, cel mai activ cumparator este SIF Muntenia, care si-a marit participatia la circa 16-17% din actiuni, potrivit unor surse din piata.
Pretul nominal al unei actiuni este de circa 72 de lei. "Eu dau 105 euro pe o actiune. La acest pret valoarea companiei este 40-45 de milioane de euro", precizeaza Becali.
Arcom era inainte de 1989 principala companie romaneasca de constructii care derula contracte externe pentru statul roman, dar ulterior s-a confruntat cu o scadere puternica a comenzilor din strainatate. Compania s-a reorientat ulterior catre piata locala, unde a construit primele blocuri private si construieste in prezent proiectul rezidential Carol Park Residence din Capitala.
Becali era interesat inca de la inceputul anului sa preia o companie de constructii.
"Pe mine ma interesa oricum sa preiau o societate de constructii. Chiar am vrut sa cumpar CCCF, dar acolo lucrurile sunt mai complicate. Am fost contactat de reprezentantii Arcom care mi-au spus ca nu vor ca societatea sa fie preluata de straini", afirma Becali.
Arcom SA face parte din holdingul de firme Arcom, care activeaza pe piata constructiilor si a materialelor de constructii. Din holding mai fac parte alte 10 companii, in care Arcom SA detine pachetul majoritar de actiuni, deruland prin acestea activitati de constructii.
Actionarii companiei au decis anul acesta in urma unei Adunari Generale sa scoata la vanzare compania pentru a putea continua dezvoltarea afacerilor. Odata cu aderarea la Uniunea Europeana au aparut costuri suplimentare care necesita o majorare a investitiilor si in plus se resimte o crestere a concurentei din partea jucatorilor straini, declarau in urma cu cateva luni reprezentantii Arcom.
"Voi duce la finalizare contractele pe care le are societatea in derulare in prezent, dupa care compania va lucra doar pentru mine. Nu ma intereseaza terenurile, desi compania are active foarte mari. Ma intereseaza societatea pentru ca vreau sa intru pe piata constructiilor si Arcom este o societate care are rezultate bune si cred ca voi pastra managerii care lucreaza acum acolo", spune George Becali.
Actiunile Arcom sunt detinute in proportie de peste 85% de 1.300 de persoane fizice, niciuna neavand mai mult de 1%, alti actionari fiind SIF Muntenia cu 8,6%, Conimpuls Bacau cu 1,6% (firma la care este actionar fostul secretar de stat in MTCT Sergiu Sechelariu) sau Gimart Calarasi, potrivit ultimelor informatii disponibile.
Becali detine in mod direct circa 1% din actiunile Arcom. "Acum detin cam 1% din actiuni in mod direct, pentru ca fiind o societate inchisa se exercita mai intai dreptul de preemptiune al actionarilor. Oricum societatea e a mea", sustine Becali.
Arcom a format in ultimii ani mai multe parteneriate cu companii straine specializate in productia de materiale de constructii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO