Companii

Bermas: cheltuielile mai mari vor tine profitul pe loc in acest an

08.03.2006, 00:00 25

Compania din Suceava, care va intra pe piata berii la PET,

este una dintre putinele firme independente de pe piata berii.

Bermas Suceava si-a bugetat pentru acest an obtinerea unui profit net de 3,58 milioane de lei (1,02 milioane de euro la un curs mediu de 3,5 lei/euro), doar cu 0,5% mai ridicat comparativ cu profitul inregistrat anul trecut.

Compania se asteapta sa obtina un castig apropiat de cel din 2005 datorita cresterii cheltuielilor cu utilitatile si a investitiilor pe care le va derula pe parcursul acestui an.

Bermas va ataca din acest an si segmentul berii la PET, in urma unei investitii intr-o noua linie de productie.

Anul trecut, cele mai mari cresteri pe piata berii s-au inregistrat, de altfel, pe segmentul berii populare si in special al berii la PET. Afacerile Bermas sunt estimate sa creasca in acest an cu 19,7% pana la un nivel de 38,05 milioane de lei (10,8 milioane de euro).

"Ne asteptam la un ritm redus de crestere a profitului, mai scazut decat al vanzarilor, in conditiile in care inca din trimestrul al patrulea de anul trecut au crescut tarifele la energie electrica, apa. Pentru acest an ne asteptam si la noi cresteri ale pretului la carburanti, toate acestea insemnand cheltuieli mai mari pentru societate. Vom avea totodata cheltuieli de investitii pe care trebuie sa le facem pentru a putea rezista pe piata mai ales in perspectiva aderarii Romaniei la UE. Intentionam sa intram si noi pe segmentul berii la PET, si ca urmare a acestui lucru, vom investi circa 5-6 milioane de lei (1,4-1,7 milioane de euro - n.red.) intr-o linie de productie de PET-uri", a precizat Constantin Gatej, directorul general al Bermas.

Societatea si-a planificat pentru urmatorii doi ani investitii de 1,9 milioane de euro, aproape jumatate din aceste investitii urmand sa fie finantate din credite. Bermas intentioneaza totodata sa capitalizeze aproape 1,29 milioane de lei (peste 0,3 milioane de euro) din profitul obtinut anul trecut pentru a finanta investitiile din acest an. Majorarea capitalului prin incorporarea acestor rezerve urmeaza sa fie supusa aprobarii actionarilor. In 2005, compania a realizat investitii de aproape 1 milion de euro pentru modernizarea fluxurilor tehnologice de fabricare a berii.

Compania a obtinut in 2005 un profit net de 3,56 milioane de lei (0,98 milioane de euro), in crestere usoara in lei, la o cifra de afaceri de 31,78 milioane de lei (9,7 milioane de lei), mai redusa cu 13%. Scaderea vanzarilor s-a datorat, potrivit conducerii companiei, vremii nefavorabile de anul trecut.

Bermas a vandut anul trecut circa 280.000 de hectolitri de bere, conducerea societatii estimand o cota de piata de 2,4% la nivel national. In judetul Suceava, unde se afla centrul de productie al companiei, cota de piata estimata este de 45%. Pentru 2006, oficialii companiei previzioneaza ca Bermas va vinde 325.000 de hectolitri de bere.

Compania este controlata de doua asociatii ale salariatilor, care detin impreuna peste 51% din actiuni. Titlurile Bermas sunt listate la Bursa, ultima tranzactie cu aceste actiuni derulandu-se la pretul de 2,44 lei/actiune. Societatea va acorda din profitul obtinut anul trecut un dividend brut de 0,1256 lei/actiune, care reprezinta 5,1% din pretul actiunilor pe piata. Dividendul este cu 11,6% mai ridicat decat cel de anul trecut, dar o mare parte din acest avans va fi anulat de marirea din acest an a impozitului pe dividende la 16%. La ultimul pret, capitalizarea busiera a companiei este de 10,79 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO