Companii

Bermas, pe mana salariatilor

29.08.2003, 00:00 20

Asociatia Salariatilor Bermas Suceava a achizitionat ieri de la Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) 24,97% din capitalul social al producatorului de bere, in urma unei tranzactii de 26 de miliarde de lei (putin peste 700.000 de euro).
Din aceasta suma, pretul platit pentru actiuni a fost de 11 miliarde de lei (aproape 300.000 de euro), restul, 15 miliarde de lei (circa 400.000 de euro), reprezentand investitiile pe care Asociatia Salariatilor s-a angajat sa le faca in fabrica in urmatorii cinci ani.
„Consider ca vanzarea pachetului de actiuni al Bermas a reprezentat o tranzactie reusita pentru APAPS, mai ales ca Asociatia Salariatilor a inteles sa-si asume si un program de investitii, in conditiile in care a achizitionat doar 24,97% din actiunile societatii. In fapt, prin vanzarea acestui pachet de actiuni, APAPS mai este actionar doar la trei societati comerciale din domeniul producerii berii - Bere-Malt Oradea, Haber Hateg si Bere Sadu Sibiu, pe care vom incerca sa le lansam la privatizare pana la sfarsitul acestui an”, a declarat ieri Ovidiu Musetescu, ministrul privatizarii, cu ocazia semnarii contractului de vanzare-cumparare a pachetului de actiuni de la Bermas.In urma acestei tranzactii, salariatii fabricii isi consolideaza pozitia de actionari majoritari ai societatii.
Actiunile Bermas sunt listate la categoria a II-a a Bursei, ultima tranzactie fiind realizata la un pret de 12.000 lei pe actiune.
Compania a inregistrat in primul trimestru al acestui an o pierdere de 4,7 miliarde de lei, fata de o pierdere de 0,1 miliarde de lei in perioada similara a anului trecut. De asemenea, cifra de afaceri pe primul trimestru a scazut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 26 de miliarde de lei. Scaderile au fost determinate de iarna lunga care a afectat vanzarile de bere.
Bermas detine marcile de bere Bermas Pils, Calimani si Suceava, iar aria de distributie cuprinde toate judetele Moldovei.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO