Companii

Bleyzer: Intreprinzatorii romani cer prea mult

18.12.2007, 18:55 13

Michael Bleyzer, presedintele si CEO-ul fondului de investitii cu capital american SigmaBleyzer, care a intrat in acest an in Romania prin achizitia producatorului de lactate Covalact, spune ca pretul pe care intreprinzatorii romani il cer pentru business a devenit prea mare in raport cu valoarea reala.
SigmaBleyzer a fost creat in 1994 de catre familia Bleyzer si este unul dintre cei mai mari investitori din Europa Centrala si de Est. In prezent are sub administrare fonduri de aproximativ 1 mld. dolari.
"Ne propunem sa incheiem inca doua-trei deal-uri in urmatorii ani (pe piata locala -n.red.). Este din ce in ce mai greu sa gasim afaceri, pentru ca foarte multe dintre ele au fost deja preluate, dar si pentru ca antreprenorii au asteptari foarte mari. Sunt multi care nu inteleg ca pentru un fond de investitii valoarea unei companii este data de potentialul de crestere si ca ei concureaza pentru acesti banii cu alti antreprenori din regiune", a declarat Bleyzer intr-un interviu acordat ZF.
Fondul de investitii a preluat in aceasta vara 70% din actiunile producatorului de lactate intr-un deal estimat la 7 mil. euro. Biroul SigmaBleyzer de pe piata locala a fost deschis in 2004, iar deal-ul cu Covalact este primul semnat de americani in Romania.
"Covalact reprezinta investitia minima intr-o companie pe care o aveam programata. Ne intereseaza jucatorii care au nevoie de cel putin 20-30 de milioane de dolari, insa putem merge chiar si pana la peste 400 mil. $, dar pentru o participatie majoritara de la 51 pana la 70%", a adaugat Bleyzer.
Printre domeniile pe care SigmaBleyzer le vizeaza se numara in special cele de consum: food&beverages si retail, dar si high-tech sau healthcare. "Ne place foarte mult sectorul de consum, unde cresterea este foarte mare. Romania se afla in acest moment in ultimele etape ale procesului de tranzitie cand avansul veniturilor determina in primul rand cresterea consumului pe toate canalele", a continuat Bleyzer.
Americanii au fost interesati de asemenea si de sectorul clinicilor private, pe care l-au monitorizat cu atentie, dar si de cel al supermarketurilor. Pe lista tintelor SigmaBleyzer s-a aflat si reteaua de supermarketuri Ethos, o afacere detinuta de sotii Soloman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO