Companii

Blue Air, cumpărată pentru 30 mil. euro de doi foşti piloţi, un trader agricol şi un specialist în turism

Blue Air, cumpărată pentru 30 mil. euro de doi foşti...

Autor: Andreea Neferu, Ioan Dornescu

20.05.2013, 14:11 3010

Compania aeriană low-cost Blue Air, fondată de omul de afaceri Nelu Iordache, aflat în prezent în arest, a fost vândută cu 30 mil. euro către o firmă recent înfiinţată, Airline Management Solutions, deţinută de patru români, dintre care doi foşti angajaţi ai Blue Air. Tranzacţia include doar brandul, platforma de vânzare şi biletele plătite de clienţi în avans, nu şi flota de avioane. 

„Flota Blue Air va fi în con­tinuare modernizată şi va creşte numărul de aeronave în viitorul apropiat. Este un business plan asumat în cadrul procedurii de licitaţie“, a declarat direc­torul general al companiei Blue Air, Gheorghe Răcaru.

Compania Blue Air a fost scoasă la vân­zare de către Casa de Insolvenţă Transil­va­nia pentru a recupera o parte din datoriile Romstrade, compania prin care Nelu Ior­dache controlează Blue Air şi care a intrat în insolvenţă în decembrie anul trecut. Printre cei mai mari creditori ai companiei de construcţii Romstrade se numără BCR, cu circa 303 milioane de lei, Astra Asigurări (236 mil. lei) şi EximBank (166 mil. lei).

Firma Airline Management Solutions, înfiinţată în urmă cu o lună de patru acţionari români, a preluat fondul de comerţ al Blue Air, printr-o tranzacţie cu o valoare de 30 milioane de euro. Astfel, tranzacţia constă în transferul operaţiunilor companiei Blue Air (fondul de comerţ, care include brandul Blue Air, know-how-ul şi platforma de vânzare, nu şi activele imobilizate ale companiei), precum şi preluarea unor obligaţii de 28 milioane euro, din care 24 milioane euro reprezintă bilete plătite în avans de către 276.000 de pasageri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO