Companii

BNP Paribas confirma achizitia Credisson

07.04.2005, 20:04 17

Reprezentantii grupului financiar francez BNP Paribas au anuntat ieri oficial achizitia afacerii Credisson, cea mai mare companie specializata in acordarea de credite de consum din Romania, fara sa ofere detalii privind valoarea tranzactiei.

Cetelem, filiala a BNP Paribas, a semnat un acord cu fondul de investitii suedez Oresa Ventures si cu Florin Andronescu, fondatorul si presedintele companiei Credisson International - "pionier si lider al creditului de consum in Romania", a anuntat BNP Paribas.

Surse apropiate afacerii sustin ca valoarea tranzactiei este in jur de 40 de milioane de euro, suma care ar putea fi majorata ulterior in functie de performantele companiei.

Acordul prevede "achizitia de catre Cetelem a 100% din actiunile Credisson International, pe care Florin Andronescu va continua sa o prezideze".

Florin Andronescu detinea 20% din actiuni, in timp ce pachetul majoritar se afla in posesia Oresa Ventures.

Operatiunea se conformeaza strategiei BNP Paribas, care isi consolideaza pozitia de cel mai mare jucator de consumer finance din Europa continentala prin achizitia liderului celei de-a doua piete ca marime din regiune.

"Cu o piata de 22 de milioane de locuitori, un consum in crestere puternica si un nivel redus de indatorare, Romania este un teren favorabil dezvoltarii creditului de consum. Aceasta piata a inregistrat o crestere de 45% in 2004 si prezinta perspective promitatoare pentru deceniul in curs, sustinute de prezenta a numeroase lanturi internationale de distributie", afirma oficialii francezi.

Achizitia facuta de BNP Paribas este supusa operatiunilor de aprobare de catre Consiliul Concurentei.

Actiunile BNP Paribas sunt listate la bursa de la Paris, unde achizitia Credisson a fost facuta ieri publica.

Afacerea Credisson a fost pornita in urma cu trei ani, iar achizitia acesteia de catre un investitor strategic precum BNP ar putea fi primul pas pentru acesta in construirea unui grup financiar pe piata romaneasca.

Credisson are 663 de angajati si dispune de o retea de peste 200 de puncte de vanzare, ajungand la un volum de finantari comparabil cu cel al unei banci de talie medie.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels