Companii

Boilere germane la Gaesti

30.06.2003, 00:00 37

Grupul de electrocasnice Arcelik intentioneaza sa transfere productia de boilere de la una din diviziile companiei din Blomberg (Germania) in Romania, unde turcii detin Arctic Gaesti, conform unuia din cele mai importante cotidiane din Turcia - Zaman.
Inceperea productiei de boilere la Gaesti ar putea face parte dintr-un plan mai vast de restructurare la nivelul grupului, care va avea ca scop cresterea competitivitatii produselor din punct de vedere al costului. Restructurarea va insemna si mutarea unei parti a productiei din Austria in Turcia.
Arcelik a preluat Arctic anul trecut, pentru aproximativ 18 de milioane de euro. Din momentul preluarii, cele mai importante decizii strategice ale turcilor au fost largirea gamei de electrocasnice produse de Arctic si inceperea procesului de crestere a capacitatii de productie prin demararea unui plan investitional de 50 de milioane de dolari pentru urmatorii ani.
Oficialii locali ai firmei nu stiu de intentie.
"Arcelik are ganduri mari cu Arctic, insa pana acum nu s-a discutat nimic concret spre inceperea productiei de boilere. Probabil ca sunt planuri in stadiu incipient, ale managementului la nivel de grup", a declarat Ovidiu Dambean, director financiar al Arctic.
Arctic intentioneaza in acest an sa isi majoreze capacitatea de productie de la 350.000 unitati/an la un nivel de 440.000 de aparate, urmind ca in 2005 aceasta sa ajunga la o valoare de un milion de unitati. Din cei 50 de milioane de dolari necesari extinderii, 27 de milioane de dolari vor proveni dintr-un credit contractat cu International Finance Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale.
Arctic a inregistrat in primul trimestru al acestui an vanzari de 10,5 milioane de dolari, cu 75% mai mult fata de aceiasi perioada din 2002, cand cifra de afaceri a fost de 6 milioane de dolari.
Principalii concurenti ai Arctic pe piata aparatelor electrocasnice sunt Whirlpool, Electrolux, Gorenje si Polar (detinut tot de Whirlpool). laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO