Companii

Borislav Dimitrov, seful Cisco din Bulgaria: Aici salariile sunt mai „competitive” decat in Romania iar taxele mai mici

 Borislav Dimitrov, seful Cisco din Bulgaria: Aici salariile sunt mai „competitive” decat in Romania iar taxele mai mici

Autor: Mirabela Tiron

29.03.2012, 13:12 795

Corespondenţă de la Sofia

"Bulgaria este destinatia perfecta pentru o investitie in IT, datorita tinerilor care vorbesc mai multe limbi straine si care au pregatire in domeniul informatic, dar si din punct de vedere al taxelor pe care le platim", afirma Borislav Dimitrov, directorul general al Cisco din Bulgaria.

Cisco Systems, cel mai mare producator mondial de echipamente de retea, are 100 de angajati in Bulgaria. In Romania Cisco avea 45 de angajati in 2010, la afaceri de 30 de mil. de lei (7 mil. euro) si un profit de 2,5 mil. lei (581.000 de euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finante.

Borislav Dimitrov nu a dorit sa faca publica cifra de afaceri a Cisco Bulgaria si nici salariul mediu al angajatilor, insa a precizat ca in Bulgaria sunt cele mai "competitive" salarii din Uniunea Europeana. Intrebat de ZF care sunt avantajele unei investitii in IT in Bulgaria comparativ cu una in Romania, Borislav Dimitrov a mentionat parteneriatele cu universitatile de profil, salariile mai reduse si taxele platite. "Nu sunt un expert in taxe insa stiu ca in Bulgaria platim 10% corporate income tax rate (impozitul pe profit) si 5% impozitul pe dividende", a spus el. Angajatii bulgari din firme de IT vorbesc engleza, germana, rusa sau franceza.

Salariile angajatilor din acest sector de tehnologia informatiilor si a comunicatiilor (ICT) din Bulgaria sunt mai mici comparativ cu celor a angajatilor din tarile vecine. Astfel, un junior in domeniul informatic castiga 9.580 de euro pe an in Bulgaria, fata de 12.290 in Slovacia, 13.680 de euro in Cehia si 15.090 euro anual in Romania, potrivit datelor de la Invest Bulgaria Agency, care citeaza datele din 2010 furnizate de Payscale.com.
In 2010 lucrau in firme de software 4.554 de angajati (fata de 4390 in 2009) in Bulgaria, in timp ce in firme specializate pe hardware lucrau 4369 de angajati, fata de 5784 de persoane in 2009.
Valoarea pietei de IT a Bulgariei este estimata la 947 milioane de dolari anul trecut, din care 696 de milioane de dolari au fost generati de partea de hardware iar restul de software. Fata de anul anterior, piata a crescut cu circa 5% iar anul acesta se asteapta o crestere cu 6%, potrivit oficialilor din industrie. In Bulgaria sunt prezente companiile HP, IBM, Johnson Controls, SAP, Oracle, vmware, Microsoft, Cisco, CSC si altele, cele mai multe firme au birouri in Sofia. Si in Varna, Ruse sau Plovdiv sunt prezente cateva companii, precum Gensoft sau CSC.

in Bulgaria, chiriile pentru spatiile de birouri sunt la cel mai mic nivel din regiune, "stocul" de spatii de birouri in Sofia este de 1,4 milioane de metri patrati, din care 45% sunt din clasa A.

Chiria medie pe luna in Sofia pentru un spatiu de birouri este de 12 euro pe metru patrat, fata de 15 euro pe metru patrat in Romania , potrivit datelor de la Invest Bulgaria Agency.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO