Companii

Britanicii de la Fabian au ajuns la investitii de 70 mil. euro

02.07.2007, 17:39 12

Fondul de investitii britanic Fabian Romanian Property a investit pana in prezent pe piata romaneasca 70,5 milioane de euro, in noua proiecte imobiliare, care totalizeaza 73.000 mp de spatii de birouri in Bucuresti si 885 de apartamente in Timisoara si in Bucuresti, potrivit raportului semestrial al companiei.
Fabian a fost unul dintre cei mai activi jucatori imobiliari de pe piata locala in prima jumatate a anului curent, fiind in acelasi timp unul dintre fondurile care au achizitionat imobile la randamente de 7,4-9% in euro pe an, peste media pietei.
"Fabian va continua activitatea de investitii din Romania si in acest an. Strategia noastra este sa cumparam spatii de birouri si de retail care sa produca venituri, dar, de asemenea, sa stabilim parteneriate pe segmentul birouri, retail si rezidential. Pana acum ne-am focalizat investitiile doar in Bucuresti, dar in viitor orice oportunitate din alte orase din tara va fi luata in considerare", potrivit reprezentantilor fondului. Fondul de investitii Fabian a fost lansat in vara anului 2005, avand un capital de 21,2 mil. euro, fiind primul fond care viza exclusiv piata imobiliara romaneasca. In luna decembrie a anului 2005, fondul a facut prima achizitie din Bucuresti, prin preluarea cladirii Banu Antonache pentru 12,3 mil. euro.
In anul 2006, Fabian a mai achizitionat imobilul de birouri Cascades din Bucuresti, pentru care a platit 12,2 mil. euro. Tot anul trecut, Fabian a incheiat doua parteneriate cu dezvoltatori de locuinte si de cladiri de birouri, primul dintre acestea fiind cel cu firma irlandeza Mivan care vizeaza constructia a 635 de apartamente in Capitala. Contributia fondului a fost de 5,75 mil. euro.
Al doilea parteneriat a fost stabilit cu dezvoltatorul american AIG/Lincoln care va construi un imobil de birouri de 23.000 de metri patrati in zona Barbu Vacarescu din Bucuresti. Fabian a contribuit la achizitia terenului cu 5,3 mil. euro. Cea mai mare achizitie a fost realizata insa la inceputul anului 2007, cand Fabian a preluat Cubic Centre, un imobil de birouri de 26.000 de metri patrati, printr-o tranzactie de 60 mil. euro. Tot anul acesta, Fabian a mai achizitionat cladirea Evocenter pentru 4,9 mil. euro, cu un randament de 9% si un alt imobil de birouri din bulevardul Dacia pentru opt milioane de euro.
Cele mai recente preluari au fost cladirea de birouri Baneasa Business Centre, in urma unei tranzactii de 23,9 milioane de euro si jumatate dintr-un proiect rezidential din Timisoara, de 250 de apartamente, in valoare de 4,7 mil. euro.
Fabian a atras anul trecut 40 mil. euro prin listarea pe Alternative Investment Market, piata administrata de bursa de valori din Londra, in vederea finantarii de proiecte imobiliare in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO