Companii

Britanicii de la North Bridge, randament de 15% din agricultura

30.10.2008, 14:58 156

Fondul britanic de private equity North Bridge, cu investitii de 60 de milioane de euro pe piata locala, mizeaza pe un randament anual de 15% din investitiile in agricultura, intentionand sa aloce acestui sector pana la 10 milioane de euro anul viitor.
Prezenta fondurilor de investitii in agricultura romaneasca a fost destul de timida pana in prezent, acest sector atragand in special atentia si investitiile oamenilor de afaceri si a companiilor locale.
Principalele atractii locale ale fondurilor de private equity au fost de departe imobiliarele, sectorul constructiilor si al serviciilor financiare, serviciile de sanatate si IT-ul. Unul dintre principalele obstacole in calea investitiilor in agricultura este gradul ridicat de fragmentare a terenurilor, fondurile de investitii fiind in cautarea de suprafete agricole compacte de dimensiuni mari.
"Harta terenurilor agricole este destul de segmentata in Romania, iar pentru a realiza o investitie pe o suprafata agricola mare trebuie sa achizitionam terenuri de la mai multi proprietari. Investitiile in sectorul agricol se fac pe perioade cuprinse intre cinci si zece ani, si tintim un randament de 15% pe an", a spus Ovidiu Morariu, manager de investitii in cadrul biroului local al fondului de investitii North Bridge.
Investitiile pe care le realizeaza North Bridge in agricultura urmeaza "doua scenarii": fie fondul achizitioneaza terenurile agricole pe care ulterior le exploateaza, fie achizitioneaza terenurile pe care ulterior le inchiriaza unor ferme. In acest sens, North Bridge a incheiat un joint-venture cu compania britanica Bidwells Agribusiness, care ofera servicii de consultanta si management in sectorul agricol. Bidwells ofera consultanta pentru fondul de investitii agricole al North Bridge-AgroInvest.
"Avem in plan sa investim aproximativ 10-20 de milioane de euro anul viitor, din care aproape zece milioane de euro vor fi destinate agriculturii si restul intr-un numar de companii, insa depinde foarte mult de conditiile pietei. In general vizam companii medii din sectoare mai putin atinse de criza precum serviciile financiare de nisa, serviciile medicale si sectorul alimentar", a continuat Morariu.
North Bridge are in derulare in prezent doua discutii "destul de serioase", incepute in primavara-vara acestui an, in vederea realizarii unor investitii.
"Romania este o piata cheie pentru investitiile North Bridge in Europa de Est datorita dimensiunii, a cresterii economice mari, precum si a spiritului puternic antreprenorial al romanilor", a spus Jonas Bjerg, partener in cadrul North Bridge.
Fondul britanic investeste intre 3 si 8 milioane pe companie, cea mai recenta investitie fiind preluarea participatiei de 29% din capitalul companiei de factoring Next Capital. Valoarea tranzactiei a fost de 4 milioane de euro.
North Bridge a investit 60 de milioane de euro pana in prezent pe piata locala, cea mai mare parte luand calea investitiilor imobiliare. Fondul de investitii a decis la inceputul anului sa nu mai continue investitiile in sectorul de imobiliare si sa valorifice investitiile deja realizate in acest sector.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO