Companii

Bruno Roche, preşedintele Camerei de franceze de comerţ în România: Nu am plecat de aici, investiţiile în criză sunt o oportunitate de a ne poziţiona bine pe piaţă când economia va redemara

Autor: Iulian Anghel

29.09.2011, 15:17 409

În anii crizei, nicio companie franceză majoră nu a părăsit România, dimpotrivă, pentru anumite companii, investiţia în această perioadă fost o oportunitate, care le permite să fie bine instalate în momentul în care economia va redemara, spune Bruno Roche, preşedintele Camerei Franceze de Comerţ, Industrie şi Agricultură în România.

"Aşteptarea majoră a tuturor oamenilor de afaceri, şi nu numai francezi, este ca economia să redemareze. Nu în mod spectaculos, este clar că vremea profitului cu doua cifre a trecut. Se aşteaptă însă o evoluţie stabilă, în care companiile să se poată proiecta şi în care să îşi poată dezvolta strategii adaptate", spune Bruno Roche.

Care sunt aşteptările firmelor franceze prezente în România acum când este clar că nu vor exista creşteri spectaculoase ale economiei, nici aici nici în Occident, nici anul acesta şi nici cel viitor?

"Se aşteaptă ca guvernul să susţină investiţiile private prin politici publice şi prin partenariate public-privat. Se aşteaptă, în mod evident, creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene, pentru care se remarcă deja o mobilizare la nivel de guvern. Se doreşte o mai mare transparenţă a procedurilor de achiziţii publice şi o capacitate mai mare de soluţionare a blocajelor."

Cu investiţii de peste 4,2 mld. euro, Franţa este pe locul al patrulea în topul investiţiilor străine directe în România. Volumul schimburilor comerciale dintre cele două părţi sunt de şase miliarde de euro anual, România trecât anul trecut pe excedent, în această relaţie, datorită exporturilor Dacia către Franţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO