Companii

Bruno Vinette: Deschiderea noilor hoteluri in 2007 ne-ar putea afecta afacerile cu pana la 10%

14.04.2006, 00:00 46

Directorul general al hotelului bucurestean de patru stele Sofitel se pregateste pentru o lupta grea cu hotelurile care se vor deschide pe piata Capitalei in urmatorul an.

Francezul Bruno Vinette, 44 ani, este la conducerea Sofitel de la inceputul anului trecut, dupa ce a administrat un hotel Novotel in Moscova. Vinette se asteapta ca abia 2007 sa fie cel mai greu an pentru el in Romania.

"Deschiderea hotelurilor din 2007 ne-ar putea afecta gradul de ocupare si cifra de afaceri cu un procentaj de 5-10%", spune Vinette. La inceputul lui 2007 sunt programate deschiderile a cel putin patru hoteluri de patru stele - Bucuresti Radisson SAS si trei unitati sub brand Ramada. "Zona aceasta este foarte buna pentru noi, imi fac mai multe griji legat de hotelurile care se vor deschide in centru. Acolo va fi greu", precizeaza Vinette. Sofitel dispune de 202 camere. Hotelul este localizat in nordul Capitalei si este operat sub contract de management de compania hoteliera Accor. Unitatea a inregistrat o cifra de afaceri de 8,4 mil. euro in 2005.

Sofitel este singurul hotel clasificat la nivel de patru stele care se afla in competitie cu jucatorii de lux JW Marriott, AthA?nA?e Palace Hilton, Howard Johnson, Intercontinental si Crowne Plaza. Vinette spune ca unul dintre motive este locatia foarte buna pe care o are hotelul. In imediata vecinatate a Sofitel se afla Best Western Parc, Crowne Plaza si, din 2007, complexul Turist, care va fi deschis sub brand Ramada.

"Locatia este cu siguranta un plus. Zona de nord a Bucurestiului este in crestere, iar pentru un om de afaceri care vine de la aeroport si care are intalniri in Baneasa este mult mai usor sa stea aici", precizeaza Vinette.

Industria hoteliera la nivel de patru stele a fost cel mai prolific segment de profil in ultimii ani, tot mai multe companii din diferite domenii economice indreptandu-se catre investitii in aceasta arie. Mai mult chiar, jucatorii prezenti la nivel de cinci stele si-au anuntat intentia de a ataca si segmentul de patru stele.

Hilton, care are contract de management la AthA?nA?e Palace Hilton, ar putea aduce brandul Scandic la nivel local, iar Marriott International (cu contract de management la JW Marriott) ar putea veni cu Renaissance sau Courtyard. Intercontinental International, prezent cu contract de management la Crowne Plaza si cu franciza la Intercontinental, cauta un hotel pe care sa-l afilieze sub brand Holiday Inn.

Anul acesta este programata si deschiderea hotelului Novotel, prima investitie proprie in Romania a companiei Accor in sectorul hotelier. Lantul este prezent pe piata autohtona sub contract de management la hotelurile Ibis si la Sofitel. Novotel va fi amplasat pe Calea Victoriei.

"Acolo se afla Hilton, Radisson SAS, Intercontinental, Howard Johnson nu e departe, precum si jucatori mai mici, precum Ramada Majestic si Continental. Anul viitor va fi unul greu pentru hotelurile din centru din cauza competitiei si a traficului intens", explica Vinette. Mai mult, spune acesta, este posibil ca numarul mare de unitati din zona sa creeze o competitie care i-ar putea forta pe hotelieri sa micsoreze tarifele.

"Piata va absorbi Novotelul, dar ne putem astepta la ceva tensiuni odata cu deschiderea Radisson SAS", spune reprezentantul Accor. Pe de alta parte, desi considera ca mai e loc pentru jucatori la nivel de patru stele, Vinette spune ca la cinci stele piata este completa.

"Nu vad cum ar mai putea fi absorbite alte unitati de cinci stele. Eu am lucrat in Moscova si acolo puteai sa vinzi o camera de cinci stele la 300 de euro pe noapte. Aici asa ceva este o utopie, nu exista client pentru un astfel de produs", spune oficialul Accor.

Cinci dintre cele sapte hoteluri de cinci stele din Capitala au management strain, iar tendinta este urmata si de unele unitati de patru stele, printre care si Sofitel. Vinette spune insa ca nu vede niciun motiv pentru care nu ar putea exista si manageri romani la acest nivel.

"Nu vad nici o diferenta intre un general manager si unul strain. Unele companii vor, pur si simplu, expertiza straina, de aceea aduc straini la conducerea hotelurilor", explica el. Vinette spune ca piata romaneasca este pregatita sa dea general manageri pentru hoteluri de lux.

"Cele trei Ibis pe care le avem au management romanesc. La un grad mediu de ocupare de 80%, e clar ca sunt extrem de eficienti", exemplifica Vinette. Accor va dezvolta mai multe hoteluri Ibis pe teritoriul Romaniei in urmatoarea perioada, in parteneriat cu lantul hotelier Continental. Romanii de la Continental vor veni cu banii pentru constructia hotelurilor, iar Accor va aduce managementul. andreea.groenendijk@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO